ЦИК: Гласуването на изборите ще бъде с една машина и с една карта

След вота избирателите ще получават една или две бележки, в зависимост от това дали са решили да участват само в един, или в двата вида избори

Централната избирателна комисия (ЦИК) реши, че на изборите на 14 ноември, които ще бъдат и президентски, и парламентарни, ще се гласува на една машина и с една карта. Срещу вота си избирателят ще получава една или две разписки, в зависимост дали е гласувал за единия, или за двата вида избори.

Темата за начина, по който ще се гласува на изборите „2 в 1“ от седмици предизвиква разногласия между партиите.

Вижте също Кое е вярното: Има ли "фрапантен случай" с изчезнала преференция за кандидат на ГЕРБ в Русе

Всеки гласуващ ще има възможност да посочи дали иска да гласува само за президент, само за народни представители или и на двата вида избори.

След като е направил своя избор, преди да разпечата разписката или разписките, избирателят отново ще може да се върне назад, за да прегледа и евентуално промени избора си.

В случай, че три минути след началото на гласуването избирателят не извършва никакви действия, ще бъде подсещан с текст, че трябва да натисне някой от бутоните на екрана.

Машинният вот предизвика много полемики след края на изборите през юли и обявяването на резултатите. Тогава от ГЕРБ обявиха, че, особено на вота в чужбина, „са пипали машините“, с което са променили резултатите.

Вижте също "Жандармерия навсякъде и хората не излязоха". Как ГЕРБ загуби гласове във всички области