Журналистите Мария Реса и Дмитрий Муратов взеха Нобелова награда за мир

Мария Реса и Дмитрий Муратов

Филипинската журналистка Мария Реса и руският ѝ колега Дмитрий Муратов са носителите на Нобеловата награда за мир за 2021 г. заради „смелата борба“ в защита на свободата на изразяване в родините им.

Реса е съосновател и главен изпълнителен директор на независимия филипински новинарски сайт Rappler, а Муратов е главен редактор на основния опозиционен вестник в Русия „Новая газета“.

Двамата бяха определени от Нобеловия комитет като „представители на всички журналисти, които отстояват този идеал в свят, в който демокрацията и свободата на пресата са изправени пред все по-неблагоприятни условия“.

Вижте също Трима учени получиха Нобелова награда за принос към разбирането на климатичните промени

Носителите на престижната награда на стойност 10 милиона шведски крони (836 000 паунда или 1,1 милиона долара) бяха обявени в норвежкия Нобелов институт в Осло в петък. Те спечелиха в конкуренцията на общо 329 кандидати.

Сред основните претенденти тази година бяха активистката за борба с климатичните промени Грета Тунберг, международната организация за защита на медиите „Репортери без граници“ и Световната здравна организация (СЗО).

Нобеловата награда за мир се дава на човек или организация, които са допринесли най-много за „братството между нациите“. Миналата година победител беше Световната продоволствена програма на ООН.

Вижте също Откривателите на рецептори за топлина и допир получиха Нобелова награда за медицина