"Спешни нужди". Байдън удължи федералното финансиране на САЩ до 3 декември

Джо Байдън

Президентът на САЩ Джо Байдън е подписал законопроект, с който се удължава федералното финансиране в страната до 3 декември. Това е станало непосредствено преди края на финансовата година във Вашингтон в полунощ на 30 септември срещу 1 октомври.

Байдън заяви в изявление, че законопроектът „отговаря на критичните и спешни нужди на нацията“, включително помощ при бедствия и финансиране за подпомагане на заселването на „афганистанските съюзници в САЩ след края на 20-годишната война в Афганистан“.

Преди това Конгресът на Съединените щати одобри закон, който позволи на федералното правителство да продължи финансирането си до началото на декември. Целта е американските законодатели да имат повече време, за да постигнат трайна договореност за бюджета на страната.

Благодарение на тази мярка ще се избегне затварянето на федерални музеи, национални паркове, както и пускането в неплатен отпуск на стотици хиляди държавни служители, включително от здравната система, което би било особено сериозен проблем на фона на пандемията от COVID-19.