"Няма да оставим българите". Инициативен комитет издигна кандидатурата на Радев и Йотова

Илияна Йотова и Румен Радев

Инициативен комитет издигна кандидатурата на настоящите президент и вицепрезидент Румен Радев и Илияна Йотова за предстоящите избори на 14 ноември. Това стана на церемония в Националния дворец на културата в понеделник.

По време на събитието беше гласувано за самото учредяване на инициативния комитет.

„И в най-тежките време на тотална обсада, на тежки атаки и манипулация, с г-жа Йотова не се отклонихме от позициите си“, каза Радев. Той изтъкна, че президентската институция е свършила важна работа като е отстоявала националния интерес, обединявала е обществото, но в същото време е осветила корупцията и беззаконието и е застанала срещу тях.

Вижте също Защо Румен Радев е оставен без конкуренция: причини и последици

„Неуспехът на партиите на промяната да съставят действена демократична алтернатива считам само за етапен провал, защото обществото ни е узряло за промени“, каза президентът. Той добави, че демагогията и „отровената медийна среда“ не са попречили за настъпването на промяната. Президентът подчерта, че най-важната цел пред страната е укрепването на институциите. Той добави, че върховенството на закона, инвестициите в човешко развитие, свободата на медиите и други могат да помогнат на България да излезе от бедността.

„Няма да оставим българите да се свиват със страх в борбата за тежко оцеляване“, каза още Радев.

Той благодари на всички партии и коалиции, които вече са изявили подкрепата си за кандидатурата на президентската двойка за втори мандат.

„Нашата задача е да върнем справедливостта и солидарността“, каза вицепрезидентът Илияна Йотова.

Вижте също Кой иска да стане президент? Докога партиите ще бавят кандидатите си

След имената на членовете на комитета личаха тези на космонавта Георги Иванов, актьорите Цветана Манева и Павел Попандов, певицата Росица Кирилова, музикантът Иван Лечев, режисьорът Стефан Командарев. В него присъстваха и имената на редица бивши депутати и членове на БСП като Михо Михов, проф. Иво Христов, Ирена Анастасова, Кристиян Вигенин, Тота Томов, Весела Лечева, Александър Томов и други.

В инициативния комитет влизат и евродепутатите на социалистите Иво Христов и Елена Йончева, както и бившите депутати от партията на Слави Трифонов „Има такъв народ“ Филип Станев и Станислав Балабанов. В комитета участват и двама представители на проекта на Кирил Петков и Асен Василиев „Продължаваме промяната“ – Яна Балникова и Деница Сименова. Подкрепа за кандидатурата дават и от движението на Мая Манолова „Изправи се.БГ“.

Радев обяви, че ще се кандидатира за втори мандат още преди 8 месеца. В ЦИК документите официално трябва да бъдат внесени до 4 октомври.

Засега не са ясни имената на кандидатите от останалите големи политически сили, които се очаква да издигнат свои кандидати.

Вижте също "За", "против" или мълчание? Какво казват политиците за ваксините