САЩ ще продължат с натиска върху България за намиране на компромис за Северна Македония

Специалният пратеник на САЩ за Западните Балкани Габриел Ескобар

Погрешно е България да използва двустранен спор, за да спре стремежите на Северна Македония за членство в Европейския съюз (ЕС). Това каза пред кореспондент на Радио Свободна Европа във Вашингтон специалният пратеник на САЩ за Западните Балкани Габриел Ескобар.

По думите му САЩ искат процесът на интеграция на Западните Балкани да не бъде "със скоростта на охлюв" и ще положат усилия това да се случи.

По-рано този месец Габриел Ескобар беше назначен за изпълняващ длъжността заместник-държавен секретар за Южна и Централна Европа. Той е работил в региона в периода 1998 – 2001 г.

„Да се завърна тук 20 години по-късно и да видя, че не е постигнат голям напредък на този фронт, беше малко разочароващо“, каза Ескобар.

„Бихме искали да видим по-бърза интеграция.“

Той разкритикува българската позиция за Северна Македония и подчерта, че въпреки някои „добри решения“, които са били предложени досега, САЩ ще продължат да оказват натиск върху София до намирането на компромис.

„Те го превръщат в многостранен въпрос, който засяга всички нас”, коментира Ескобар действията на България, добавяйки, че влизането на Северна Македония и Албания в ЕС представлява „стратегически императив“.

По думите му преговорите за членство трябва да започнат тази година, защото Северна Македония и Албания „го заслужават“.

Другите въпроси, върху които Ескобар ще се фокусира като специален пратеник за Западните Балкани, са разрешаването на спора между Сърбия и Косово и провеждането на изборна реформа в Босна и Херцеговина.

Вижте също България няма да допусне преговори за членство, докато Скопие не вземе мерки срещу дискриминацията на българи