САЩ отбелязаха 20 години от 11 септември. Байдън призова за "национално единство"

Светлинни лъчи отбелязват местата на кулите близнаци, сринати при теористичния акт на 11 септември 2001 г. в Ню Йорк

Съединените щати тържествено отбелязаха 20-годишнината от 11 септември, почитайки паметта на близо 3000 жертви на терористичните атаки през 2001 г.

Възпоменателните събития се състояха десетина дни след окончателното оттегляне на американската армия от Афганистан – военен конфликт, започнал в отговор именно на терористичните нападения в САЩ.

Роднини на жертвите от 11 септември, президентът Джо Байдън и трима негови предшественици се събраха за церемонии на местата, където четири самолета, отвлечени от похитители се разбиха при най-смъртоносния акт на тероризъм на американска територия.

Байдън и съпругата му Джил Байдън пътуваха от Ню Йорк до Шанксвил, Пенсилвания, а след това до Пентагона, за да присъстват на възпоменателните церемонии на трите места.

Джо и Джил Байдън по време на възпоменателната церемония в Пентагона

В навечерието на годишнината американският държавен глава отправи видео обръщение до сънародниците си, в което ги призова да проявят „истинско чувство за национално единство“, както се е случило след терористичните атаки преди 20 години.

Байдън нарече единството най-голямата сила на страната и каза, че това не означава, че американците трябва да вярват в едно и също нещо, „но трябва да имаме основно уважение и вяра един в друг и в тази нация“.

Той отправи този призив на фона на разделението в американското общество по отношение на пандемията от COVID-19, масовата ваксинация, изтеглянето от Афганистан и правото на аборт.

Вижте също Секундата, в която свърши векът. За 11 септември от първо лице