Путин поздрави Лукашенко за "стабилността" и му обеща стотици милиони долари

Лукашенко и Путин в Кремъл, 9 септември 2021 г.

Президентът на Русия Владимир Путин каза, че Москва ще отпусне стотици милиони долари в допълнителни заеми на Беларус. Това стана след срещата му с беларуския лидер Александър Лукашенко. Двамата се съгласиха за общ газов пазар.

Путин и Лукашенко обаче избегнаха да отговорят на въпроса дали са постигнали съгласие за образуване на съюзна държава между Русия и Беларус, каквито преговори се водят вече 20 години.

Лукашенко каза пред репортерите, че има "пробив" и че са постигнали съгласие за 28 отделни пътни карти. Но целият пакет, необходим за образуване на конфедерация, може да бъде одобрен до края на октомври.

"Това ще е пробив, пробив в много сфери", каза Лукашенко.

Преди пътуването на Лукашенко до Москва, отново се засилиха спекулациите, че старият план за съюзна държава най-после ще бъде доведен докрай. Миналия месец беларуският посланик в Русия каза, че 28-те пътни карти могат да бъдат подписани още сега и така да приключи 20-годишният процес на интеграция между двете държави.

Вижте също Между страха, отчаянието и надеждата. Година след началото

Путин поздрави Беларус за "стабилността", постигната след месеци на политическо напрежение. Той каза, че Русия ще предостави на Беларус 640 милиона долара заеми до края на годината. Ограниченията във въздушния транспорт между двете страни също ще бъдат отменени, каза руският президент.

Путин каза още, че цените за износ на природен газ за Беларус ще останат на нивата от 2021 г., докато цените на международните пазари продължават да се покачват значително.

Лукашенко благодари на Путин, но каза, че въпросът за обща валута не е бил в дневния ред.

Вижте също Ключови фигури от опозицията в Беларус бяха осъдени на по над 10 години затвор