Обвиняемият за заплаха срещу Ива Митева беше върнат в ареста

Ива Митева

Любомир Яков, който беше обвинен за заплаха с убийство срещу председателката на Народното събрание Ива Митева, се връща в следствения арест. Това реши окончателно Софийският градски съд (СГС) в четвъртък.

Съдебното заседание се проведе на два пъти, след като сутринта се оказа, че обвиняемият е в неизвестност. Той трябваше да бъде под домашен арест на адреса на баба си в село Красново, но по данни на прокуратурата не е бил открит там.

Затова съдът изиска справка от МВР за местонахождението на Яков. От нея стана ясно, че той е бил задържан в компютърен клуб в Стара Загора и отведен в местното звено на ГДБОП за "обследване". Впоследствие е било преценено, че 26-годишният мъж може да носи наказателна отговорност.

В крайна сметка Любомир Яков беше конвоиран до София в следобедните часове на четвъртък, а СГС отмени определението на първата инстанция за домашен арест и го върна за постоянно зад решетките.

Мъжът беше задържан на 3 септември, когато председателят на парламентарната група на "Има такъв народ" Тошко Йорданов за пръв път съобщи пред медиите, че Митева е била заплашена. Тогава той обвърза заплахата за убийство с промените в закона за НСО, които бяха приети на първо четене същия ден.

По-късно стана ясно, че заплахата е била отправена с имейл до Министерството на правосъдието в четвъртък вечерта. Тя е била насочена към Ива Митева и нейната майка.

Вижте също "Казусът не е юридически". Какво знаем за скандала между ИТН и Татяна Дончева