Джо Байдън поиска разсекретяване на документи от разследването на атентата от 11 септември

Президентът на САЩ Джо Байдън

Президентът на САЩ Джо Байдън поиска американското правосъдно министерство да прегледа и разсекрети документи от разследването на Федералното бюро за разследвания (ФБР) на атентата от 11 септември 2001 г., съобщиха световните агенции.

Новината идва в навечерието на 20-ата годишнина от терористичните актове, при които загинаха близо 3000 души.

Според съобщение на Белия дом Джо Байдън е подписал на 3 септември заповед, която предвижда Министерството на правосъдието и други компетентни държавни органи да контролират процеса по преглед на документите, който трябва да завърши с решение за разсекретяване.

След това министърът на правосъдието Мерик Гарланд трябва да публикува разсекретените документи в срок от шест месеца.

Семействата на жертвите от атаките на 11 септември призоваха по-рано президентът да разсекрети документите или да не присъства изобщо на възпоменанията за 20-ата годишнина от терористичния акт.

Те поискаха Вашингтон да разследва подозренията им, че ФБР е прикрило или унищожило доказателства, които свързват Саудитска Арабия с атентата. Според тях е вероятно един или повече служители на ФБР да са извършили това умишлено.

На 11 септември 2001 г. терористи от групировката "Ал Кайда" похитиха четири пътнически самолета с пътници на борда. Два от тях бяха разбити в кулите на световния търговски център в Ню Йорк, третият се разби в Пентагона, а четвъртият се разби в Пенсилвания преди да достигне целта си във Вашингтон. Терористичният акт даде начало на войната на САЩ срещу тероризма и нахлуването на САЩ в Афганистан.