"Тези млади лъвчета". Юношеските волейболни национали и пътят им към върха

Радостта на българските волейболни национали след победата срещу Русия

На 20 октомври 1991 г. младежкият национален отбор на България по волейбол става световен шампион в столицата на Египет – Кайро. Онова поколение е съставено от състезатели, които в следващите повече от две десетилетия се превръщат в основна част от националния отбор по волейбол на страната, който пък измества по популярност дори футболния представителен тим.

В онзи състав са Николай Иванов, Ивайло Стефанов, Евгени Иванов – Пушката, Петър Узунов и други. Капитан на отбора е Мартин Стоев, който е избран и за най-добър състезател, а треньор е Светослав Стойчев – бащата на смятаният за най-успешен български треньор в последните години, Радостин Стойчев.

30 години по-късно историята сякаш се повтаря. В четвъртък от 17:30 ч. в Техеран България излиза в сблъсък за световната титлата, само че за юноши до 19 години, срещу Полша.

В сряда Борислав Николов, Борис Начев, Лазар Бочков, Ерик Стоев, Иван Тасев, Венислав Антов, Владимир Гарков, Стоил Палев, Александър Николов, Георги Татаров, Георги Митов и Виктор Бодуров надделяха над връстниците си от Русия в оспорван полуфинал, спечелен с 3:2 гейма. В предишните два елиминационни мача младите състезатели преодоляха последователно Египет и Италия, съответно с 3:0 и 3:2.

За приликите между 1991 г. и сега допринася и присъствието на Мартин Стоев, който е водещ играч преди 30 години, а днес е старши треньор на отбора. Веднага след края на сблъсъка с Русия той изрази щастието си от победата и добави, че финалът е награда за усилията на състезателите, които ще играят без напрежение.

„Залогът е титла. Излизаме и даваме всичко от себе си. Който е по-добрият, той ще спечели. За спора за златото няма за къде да се пазим повече“, казва Стоев.

Финалният мач в четвъртък всъщност е плод от един дългогодишен труд, в който Стоев върви ръка за ръка със състезателите. През 2019 г. същият състав спечели сребърни медали на Европейското първенство за юноши до 17 г., което се проведе в София, а през 2020 г. станаха четвърти на Евро 2020 в Италия.

Именно това четвърто място даде възможност на тима да участва и на световните финали в Техеран.

„Този отбор е изграден за четири години постепенно, от малки деца, израснаха пред очите ми. Този отбор е от значение за мен и затова съм му треньор“, каза Стоев пред dsport.

Както често се случва в спортове като баскетбол и волейбол, в състава личат и имената на синовете на някои от най-успешните волейболисти. Такъв е случаят със сина на Стоев – Ерик, както и със сина на друга легенда и бивш капитан на България – Владимир Николов – Александър.

„Тези млади лъвчета успяха със страхотна отборна игра да сбъднат мечтата си, вярвам и на много от вас. Преодоляха сериозни волейболни нации и то в истински трилъри. Заедно, като един с щаба, превъзмогнаха личното си его и се бориха докрай“, написа Владимир Николов, който е заедно с отбора в Техеран.

Успехите на младите състезатели и израстването им дават поводи за оптимизъм сред специалистите. Някои от младежите дори вече проведоха тренировки с мъжкия национален отбор.

Надеждата затова потенциалът им да доведе до силни резултати, споделя и Мартин Стоев.

„Имаме млади и перспективни момчета от наборите от 2001 до 2004 година. Вярвам и живея с мисълта, че продължаваме да изграждаме таланти във волейбола. Надявам се, че именно тези момчета след четири години ще ни закарат до Игрите в Париж 2024 и България отново ще бъде сред най-силните нации в света на олимпийско ниво“, казва Стоев.

Финалът между България и Полша можете да гледате в канала на Световната федерация по волейбол.