"Кириле, бих се радвал да си министър". Кирил Петков твърди, че ИТН сами са го поканили за член на кабинета

Министърът на икономиката Кирил Петков (вдясно) и министърът на финансите Асен Василев. Снимката е аархивна.

Кирил Петков не е "отишъл сам" при Слави Трифонов, а е бил поканен за среща с "Има такъв народ". Това стана ясно от интервю на самия Петков по бТВ в събота.

По-рано лидерът на ИТН Слави Трифонов беше казал, че двама министри са дошли "първи" в партията му, за да поискат да останат в управлението. Думите на Трифонов предизвикаха полярни и многобройни реакции в социалните мрежи. Двамата министри, които бяха визирани, са този на икономиката Асен Василев и този на финансите Кирил Петков.

Въпросът за това кой кого е поканил да участва в евентуално правителство набра популярност около основната теза на ИТН, изразявана след изборите: че т.нар. "партии на протеста" не са подкрепили кабинета на ИТН не по принципни съображения, а защото са настоявали за свои постове.

По-късно тезата спря да се изрича със същата честота, но в петък вечерта беше повторена по адрес на други хора - министрите Кирил Петков и Асен Василев. Това стана по време на интервю на Слави Трифонов, дадено за БНТ.

По думите на Петков пред бТВ нещата са станали по различен начин. В кабинета му е дошъл "член на ИТН", който е казал, че харесва работата му, както и тази на Василев. Посетителят е попитал дали може да направи среща с Тошко Йорданов и се е аргументирал с това, че много би се радвал двамата служебни министри да бъдат част от кабинета на ИТН.

Петков разказа, че следващата му среща е била с Тошко Йорданов от ИТН. Тя се е провела в "офиса на Асен Василев". Тогава Тошко Йорданов е казал: "Бих се радвал да продължите като министри, ще ви направя среща със Слави Трифонов".

По думите му на Петков чак тогава е последвала и среща с лидера на ИТН, който го е поканил в кабинета си и му е казал: "Кириле, бих се радвал да си министър". Служебният министър му е благодарил за поканата и му е отговорил, че за него е много важно единствено да се свършат работа и че не гонят постове.

Отношенията между ИТН и двамата министри предизвикаха интерес веднага след изборите на 11 юли. Ден след тях Слави Трифонов представи първия си кабинет и каза, че се е опитал да демонстрира приемственост, като е поканил трима успешни министри от служебното правителство – Кирил Петков, Асен Василев и министъра на образованието Николай Денков.

После тримата обясниха, че са отказали предложението заради "съществени различия във визиите си за финансовата политика".

Вижте също “Двама министри дойдоха при нас и поискаха да останат”. Слави Трифонов с първо телевизионно интервю