В първото си интервю от затвора Навални говори за „психологическо насилие“

Алексей Навални във видео разговор с приближени от затвора на 25 юни 2021 г.

В първото си интервю от трудовата колония, в която излежава присъда, руският опозиционер Алексей Навални разказва за живота като политически затворник. Той разказва, че е бил каран насила да гледа руската държавна телевизия и подбрани филми с политическа пропаганда за над 8 часа на ден.

Навални прекарва голяма част от останалото време си в чистене на двора на затвора, четенето на писма и посещаването на залата за хранене, където често се храни с овесена каша. Той разказва това в серия от писма до Ню Йорк Таймс, част от които бяха публикувани на 25 август.

Като „психологическо насилие“ затворникът в Изправителна колония № 3 (ИК-3) във Владимирска област описва задължителното гледане на филми и телевизия. Четене, писане, спане и „каквото и да е друго“ са забранени по време на 5 ежедневни сесии на гледане на телевизия.

През последните 2 години опозиционерът Алексей Навални беше отровен с нервнопаралитичено вещество, а след като се върна от лечение в Германия, беше арестуван и осъден, а в момента е в трудова колония. Организациите, свързани с Навални, бяха обявени за екстремистки, а негови сътрудници бяха задържани.

Навални обвинява руския президент Владимир Путин за отравянето, докато Кремъл отрича да има нещо общо.

Вижте също Източникът на всички проблеми. Навални призова Запада за световна борба с корупцията