Шефът на ЦРУ се е срещнал с Барадар. Талибаните спират да допускат хора до летището

Директорът на ЦРУ Уилям Бърнс е бил изпратен от Байдън на преговори с лидера на талибаните Абдул Гани Барадар в понеделник

Президентът на САЩ Джо Байдън е изпратил директора на ЦРУ Уилям Бърнс на среща с лидера на талибаните Абдул Гани Барадар в понеделник, съобщи Ройтерс. Това е срещата от най-високо ниво, проведена след като талибаните превзеха Кабул.

Източник на агенцията от Конгреса твърди, че на нея е бил обсъден крайният срок за изтегляне на американските военни от Афганистан. Пред Вашингтон пост говорител на талибаните каза, че не е имал информация за подобна среща. От Белия дом и ЦРУ отказаха да коментират.

Вижте също Командир, дипломат, бивш затворник. Кой е най-известният талибан

Във вторник Джо Байдън съобщи, че темпото, с което в момента се извеждат хора от страната, е достатъчно добро, за да бъде спазен договореният краен срок на 31 август. По негови думи от края на юли само американските сили са осъществили евакуацията на над 70 хил. души, а за последното денонощие, заедно с полети на други западни сили, са били изведени над 11 хил. души.

"Завършването на процеса до 31 август зависи от това дали талибаните ще продължават да съдействат и дали ще дадат достъп до летището на тези, които искат да излетят, без да пречат на нашата мисия", каза Байдън и добави, че е поискал от Пентагона и Държавния департамент да изготвят резервни варианти за обновяване на сроковете за изтегляне, ако това се наложи.

Your browser doesn’t support HTML5

Случи се толкова бързо. Седмицата, в която талибаните превзеха Афганистан

По думи на президента по-дългото оставане на военните в Афганистан увеличава все повече риска от атака, която може да бъде организирана от афганистанския клон на Ислямска държава, които определи за врагове и на талибаните.

Малко след съобщението на Байдън говорителят на талибаните Забулах Муджахид обяви, че няма да бъде допускано отпътуването на повече афганистанци от страната, а достъп до летището в Кабул ще получават само чуждестранни граждани.

"Вече не разрешаваме евакуацията на афганистанци и не сме доволни от този процес", каза той и добави, че учени и лекари не бива да напускат страната и да мигрират в западни държави, а да останат и да работят в Афганистан. Той подчерта отново, че гражданите, които в момента се намират на летището, могат да се върнат по домовете си и че талибаните няма да търсят отмъщение срещу никого, както и че посолствата и правозащитните организации могат да останат отворени.

Вижте също С поглед, отправен към Кабул. Една афганистанка в България

От Белия дом отговориха, че това условие няма да засегне гражданите, които са определени като "приоритетни" за изтегляне от властите. По време на срещата на Г-7 британският премиер Борис Джонсън каза, че едно от условията, които са поставени на талибаните, е да разрешат на всеки, който иска да напусне страната, да го направи.

Въпреки обещанията на талибаните, те все пак налагат "много сериозни ограничения" на медиите в опит да контролират информационния поток, без дори официално да са поели властта. Това казаха в своя позиция от Репортери без граници (RSF) във вторник. От организацията съобщават за заплахи и нападения на поне 10 журналисти, а 100 частни медии в страната изобщо са спрели да работят от момента, в който талибаните са завзели Кабул.

Командирите на талибаните са заповядали на редица медии да спрат част от програмите си, за да уважават исляма, както и да излъчват пропагандни материали.

Вижте също САЩ остават в Афганистан, но вече в нова роля