Афганистанци започнаха протести срещу талибаните. Те очакват помощ от Китай

Афганистанци развяват в четвъртък националното си знаме, което талибаните не приемат

Талибаните призоваха имамите да проповядват единство по време на петъчните молитви в Афганистан. Ислямистите превзеха властта в страната в неделя и вече започнаха да налагат репресивни порядки, въпреки че обещават мирно управление и зачитане на правата. На някои места вече има протести срещу талибаните, включително и в столицата Кабул.

Няколко души са били убити в източния град Асадабад, след като въоръжени талибани са открили огън срещу група хора, предаде Ройтерс. Друг свидетел разказва за изстрели по време на протест в Кабул, където обаче не се съобщава за жертви.

В четвъртък Афганистан отбеляза националния си празник, независимостта от Великобритания от 1919 година. В социалните мрежи се появиха снимки и видео от протести в Кабул, където мъже и жени развяваха националното знаме с черно, червено и зелено.

"Нашето знаме е нашата идентичност", са скандирали хората.

На други протести хората са сваляли и късали талибанското знаме, което е бяло с изписина Шахада, засвидетелстване на вярност към пророка, което е един от петте стълба в исляма.

Как афганистанските жени изчезват под бурките

Талибаните все още не са коментирали започналите протести. Демонстрациите за момента са малки. Хиляди афганистанци обаче продължават да се опитват да напуснат страната през летището, единственият възможен изход.

В района на летището са убити 12 души, съобщиха официални представители и на НАТО, и на талибаните.

Западните държави продължават евакуацията на свои служители и на афганистанци, които са работили за тях. До момента над 18 хиляди души вече са излетели от летището в Кабул, съобщи НАТО.

Около летището продължава да е пълно с хора, които отчаяно се опитват да се качат на някой самолет.

Международният валутен фонд съобщи, че спира помощта за Афганистан. По-рано Съединените щати замразиха активите на афганистанската централна банка в щатски долари и така лишиха талибаните от достъп до близо 10 млрд. долара.

Говорителят на талибаните Сухаил Шахийн каза пред китайски държавни медии, че Китай е изиграл конструктивна роля и е готов да подпомага Афганистан.

Вижте също С поглед, отправен към Кабул. Една афганистанка в България