Как афганистанските жени изчезват под бурките

Облечени в бурка жени, избягали от домовете си преди настъплението на талибаните в Северен Афганистан, се събират, за да получат помощи в парк в Кабул на 13 август.

Жена в бурка върви по пътя извън бившата американска военна база в Баграм. Бурките покриват цялото тяло и имат мрежеста материя над лицето. Някои мюсюлмански фундаменталисти тълкуват оспорвани пасажи в Корана като изискващи жените да се прикрият изцяло, когато са на публично място.

Жени и деца почиват в училище в източната провинция Кунар в Афганистан, след като са напуснали домовете си, за да избягат от боевете.

Бурки в магазин в Кабул. Това са някои от десетките неотдавнашни снимки от информационни агенции, които улавят широкото завръщане на бурката, когато талибаните затягат хватката си в Афганистан.

Жена в бурка с деца в Кандахар, докато боевете между афганистанските правителствени сили и талибаните продължават около южния град на 4 август. Мнозина очакват, че възраждането на талибаните в Афганистан ще означава връщане към същото брутално потискане на правата, което жените в страната претърпяха при управлението на ислямските бойци от 1996 до 2001 г. Маджан, 28-годишна жителка на западния град Херат, който вече е под контрола на талибаните, каза за Радио Азади на Радио Свобода, че тя и двете ѝ сестри току-що са си купили сини бурки. "Преди просто носехме хиджаб, но тъй като ситуацията се влошава, дойдохме да си купим паранда. Жените не искат да носят бурка, но трябва да я носят, защото стана необходимо."

Въпреки че някои жени продължиха да носят бурки след падането на талибаните през 2001 г., Радио Азади, част от Радио Свобода, казва, че използването на дрехите, които обикновено струват между 2000-6 500 афгани (25-80 долара), намалява все повече през последните години.

Афганистански жени се събират на среща. Много жени в афганистанската столица избират да носят шалове на публично място или дори нищо, за да прикрият косата си. Но със завръщането на талибаните те биха могли да бъдат принудени да приемат изцяло покриващата бурка.

Жени чакат да се качат в такси в Кабул. Свободата на жените в Афганистан вече е под въпрос, а цените на бурките се покачват рязко, особено в западната провинция Херат.

Жени в бурки в Кандахар. Бурките в Афганистан често са оцветени според региона, като бежовите бурки често се носят в Кандахар, синьото е особено популярно в Кабул, а белите - в северната част на страната.

Вътрешно разселено афганистанско семейство, напуснало дома си по време на конфликта между талибаните и афганистанските сили, пристига от Херат.

Жена спи в бурката си, след като тя и семейството ѝ са принудени да напуснат дома си в Кандахар.