Бюрото за защита е охранявало 20 свидетели през 2020 г. Гешев внесе доклад в парламента

Служители на Бюрото за защита при главния прокурор по време на акцията в президентството на 9 юли 2020 г.

Бюрото за защита при главния прокурор е охранявало 20 свидетели по общо 10 дела за защита през 2020 г., а през първите шест месеца на 2021 г. под негова опека са били 16 души по 9 дела. Това съобщиха от прокуратурата в сряда, уточнявайки, че Иван Гешев е внесъл в парламента доклад за дейността на подчиненото му звено от 1 януари до 30 юни.

Темата беше повдигната от служебния вътрешен министър Бойко Рашков на 23 юли в пленарната зала, когато той заяви, че през миналата година с бюджета си от "9-10 милиона" Бюрото за защита е охранявало само Гешев. Именно Рашков препоръча на депутатите да поискат доклад по темата от главния прокурор, което те направиха на 4 август.

Според предоставените от държавното обвинение данни 12 от охраняваните през 2020 г. свидетели са се намирали на територията на България, а останалите 8 – в други държави. Съответно 8 от охраняваните през тази година са били в страната, докато останалите 8 – в чужбина.

От началото на 2020 до средата на 2021 г. от програмата са изключени общо 6 защитени лица по 2 дела. През миналата година Бюрото за защита е охранявало трима магистрати, а през тази година те отново са трима.

Вижте също Как наказан за полицейско насилие над протестиращи срещу Гешев започна работа при Гешев

"Част от работата на Бюрото е свързана с преместване на защитени лица в друга държава, с осигуряването им за съдебни заседания по конкретни съдебни производства или за действия по разследването, с издаване или подновяване на български лични документи на лицата, с провеждане на срещи между защитените лица и техни роднини на територията на България или в друга страна, с разпити на свидетели чрез видеоконферентна връзка, организирани и проведени в чужбина", добавят от прокуратурата.

В съобщението се посочва още, че дейността на този орган "е ключов фактор в борбата с тежките умишлени престъпления и с организираната престъпност". Липсва обаче информация какъв е годишният бюджет на Бюрото за защита.

Това е първият доклад, който Гешев внася в 46-тото Народно събрание. Преди ден депутатите единодушно решиха да поискат от него информация и за развоя на производствата за полицейско насилие по време на миналогодишните протести.

По-рано в сряда главният прокурор отказа да предостави данни на парламента за водените разследвания срещу протестиращи, включително за използвани спрямо тях специални разузнавателни средства.

Вижте също "Като труп". Как прокуратурата изкара полицейското насилие... обида