Почина легендата на германския футбол Герд Мюлер

Герд Мюлер преди началото на приятелски мач в Индия, 21 януари 2009 г.

На 75-годишна възраст е починал легендарният германски футболист Герд Мюлер. Това съобщиха от „Байерн“ (Мюнхен), където той прекара по-голямата част от спортната си кариера.

„С огромно прискърбие съобщаваме за смъртта на обичания от всички Герд Мюлер. Той е издъхнал в неделя сутрин“, гласеше официалното съобщение на сайта на баварския футболен клуб.

Мюлер е играчът с най-много голове за „Байерн“ с 398 гола в 453 срещи и вторият голмайстор в историята на националния отбор на Германия с 68 попадения в 62 мача.

Герд Мюлер става играч на баварския гранд през 1964 г., когато е на 19 години. През следващите 15 години печели с клуба 4 титли и 4 купи на Германия, 3 купи на европейските шампиони (КЕШ), една купа на носителите на националните купи (КНК) и една интерконтинентална клубна титла.

Герд Мюлер държи трофея от световното първенство през 1974 г., 7 юли 1974 г.

С германския национален отбор Мюлер става европейски шампион през 1972 г. и световен шампион през 1974 г. Носител е на „Златната топка“ през 1970 г. и на „Златната обувка“ през 1974 г.

По този начин Мюлер, наричан Бомбардировача, се превръща в единственият футболист до днес, който е печелил всичко на клубно, национално и индивидуално ниво.

Германия печели световната титла през 1974 г. с негов победен гол за 2:1 срещу отбора на Нидерландия, в който блести покойната легенда Йохан Кройф.

След пенсионирането си Мюлер се пристрастява към алкохола и му се налага да влезе за известен период в клиника. След това получава помощ от „Байерн“, където е назначен да води втория отбор. Последните години от живота си прекарва в болница, след като през 2015 г. е диагностициран с Болестта на Алцхаймер.

Герд Мюлер отбелязва победния гол срещу Нидерландия на финала на световното първенство през 1974 г.