ВКС отмени присъдата на Марешки и върна делото за ново разглеждане

Веселин Марешки

Върховният касационен съд (ВКС) е отменил 4-годишната присъда за изнудване на варненския бизнесмен и лидер на партия „Воля“ Веселин Марешки, съобщи правният портал „Лекс“. Делото се връща за ново разглеждане на втора инстанция.

В средата на септември миналата година Марешки беше осъден от Варненския апелативен съд на 4 години затвор и 8000 лв. глоба по обвинение, че е участвал в изнудване през 2014 г. От това производство бяха отделени материали за престъпна група, разследвани и до момента от Специализираната прокуратура в София.

Заедно с Марешки като негова съучастница беше осъдена Красимира Колева, която получи 3 и половина години затвор и 6000 лв. глоба. Прокуратурата твърди, че тя е претендирала да получава наем за имот на ул. „Студентска“ във Варна, който собственикът на пицария Асен Миланов плащал на бившия ѝ мъж Тони Димитров.

Според обвинителния акт по делото Марешки се намесва в този сюжет, след като Колева го моли за помощ с идеята чрез бъдещите приходи от наема да изчисти свой стар заем към местния бизнесмен и политик.

ВКС обаче е установил съществени процесуални нарушения, сред които това, че двамата са обвинени за това, че са изнудвали потърпевшия самостоятелно, а Варненският апелативен съд ги признава за виновни, че са действали в съучастие.

„Съпоставката между диспозитива на обвинителния акт и този на въззивната присъда сочи, че всеки от подсъдимите е обвинен, че е отправил заплахата лично, а е признат за виновен, че е сторил това в съизвършителство с другия подсъдим, каквото обвинение както на подсъдимия Марешки, така и на подсъдимата Колева не е повдигнато с обвинителния акт“, пише в решението, цитирано от „Лекс“.

ВКС посочва и други неясноти в присъдата на втората инстанция и дори се усъмнява в безпристрастността на състава на Апелативния съд във Варна. Затова разпорежда казусът да бъде разгледан повторно на долната инстанция, но от друг съдебен състав.

Вижте също Критикът се превърна в скъп гост: Марешки и танцът му с прокуратурата