"Репортери без граници" критикува отразяването на предизборната кампания от БНТ и призова за реформи

Генералният директор на БНТ Емил Кошлуков

Международната неправителствена организация „Репортери без граници“ призова за реформи, които да гарантират независимостта на обществените медии в България. Повод е отразяването на кампанията преди предсрочните избори за парламент на 11 юли.

Според журналистическата организация Българската национална телевизия (БНТ) е нарушила законовото си задължение да осигури безпристрастно отразяване на кампанията, като е предоставила повече ефирно време на управлявалата до април тази година партия ГЕРБ.

Изводът на „Репортери без граници“ се базира на доклад на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ).

„По БНТ1, по време на сутрешните и вечерните новини в праймтайма, всички участници получиха общо 28 минути, като по-голямата част бяха за ГЕРБ (17 минути), предимно в положителен тон“, се казва в доклада на ОССЕ.

„Репортери без граници“ припомня в позицията си, публикувана на 10 август, че малко след парламентарните избори на 4 април правителството на Бойко Борисов „отпусна еквивалента на допълнителни 10 милиона евро на телевизията, за да покрие натрупаните ѝ дългове“. Става дума за отпуснатата допълнителна сума към държавната субсидия на БНТ, с която тя покри задължения от около 20 млн. лева към Национално Управление „Радио и телевизионни станции“ (НУРТС).

Според доклада на ОССЕ, цитиран в позицията на „Репортери без граници“, отпусната сума е „награда за благоприятна редакционна политика“.

В съобщението на журналистическата организация се споменава и конфликтът между служебния министър на културата Велислав Минеков и генералния директор на БНТ Емил Кошлуков. Повод за него беше недоволството на министъра срещу практиката на телевизията да спира излъчването на редовната си програма, за да пусне брифинг на ГЕРБ с участието на Бойко Борисов.

В позицията на „Репортери без граници“ се споменава и отстраняването на журналисти от БНТ.

„Подкрепяме тези журналисти в усилията им да постигнат реформа на тази обществена телевизия, която заслужава да бъде разгледана от властите“, е цитиран да казва Павол Шалай, ръководител на отдела на „Репортери без граници“ за Европейския съюз и Балканите. „Време е парламентът, избран на последните избори, най-накрая да проведе задълбочени, системни реформи, за да се справи с липсата на независимост на обществения оператор.“

В последния годишен индекс за свободата на словото „Репортери без граници“ класира България на 112-о място – последно в Европейския съюз.

Вижте също Още надолу. България зае 112-о място по свобода на словото в класацията на "Репортери без граници"