Байдън предупреди, че кибератаките може да доведат до истинска "война с изстрели"

Джо Байдън по време на речта във вторник

Президентът Джо Байдън предупреди, че сериозна кибератака срещу Съединените щати може да доведе до истинска "война с изстрели". В коментарите си по темата той спомена Русия и Китай като заплахи за националната сигурност на САЩ.

"Мисля, че е повече от вероятно, ако стигнем до война - истинска война с изстрели с някоя световна сила - това да е като последица от сериозен пробив в киберсигурността", каза Байдън в реч пред разузнавателната общност на САЩ във вторник.

Байдън каза, че Вашингтон свързва с Русия и Китай зачестилите кибератаки срещу правителствени институции и частния бизнес в САЩ.

Киберсигурността се превърна в основен приоритет за администрацията на Джо Байдън, след серия от атаки, включително и такива с искане на откуп.

По време на срещата си с руския президент Владимир Путин през юни в Женева Байдън каза, че двамата са обсъдили 16 вида критична инфраструктура, която да е защитена от кибератаки. Сред тях са енергетиката и водният сектор.

САЩ обвиниха Русия за атаката срещу компанията SolarWinds, която засегна американски правителствени системи. Руски престъпни групи са свързани с атаките с искане на откуп срещу тръбопровода Colonial Pipeline и производителя на месо JBS.

Съединените щати и западните им съюзници обвиниха Китай за атаката срещу Microsoft по-рано тази година.

Вижте също "Не правим нищо по-различно от СССР". Какво се случи на срещата между Путин и Байдън