Три минути: Имената на министрите ще са ясни тази седмица. И един разговор между Земята и Космоса

Деца от България задаваха въпроси на остронавтите от Международната космическа станция, 26 юли 2021 г.

Добро утро!

Най-важното е тук:

  • Актуализацията на бюджета
  • Размирици в Тунис
  • Разговор с космоса

До края на седмицата може да има готово предложение за състав на правителството, съобщи Радостин Василев от „Има такъв народ“ (ИТН). Дотук е известно, че ИТН и „Демократична България“ (ДБ) са се обединили около идеята за закриване на специализираното правосъдие, но не е ясно дали ще се събере мнозинство за прокарване на конституционна реформа.

Бюджетът. Детската болница.

Работодателите и синдикатите се разбраха с правителството за актуализацията на бюджета. То засяга включително и бюджета на здравната каса и на общественото осигуряване. Предвижда се в държавната хазна до края на годината да влязат допълнителни 2 млрд. приходи, а разходите да се увеличат с 1,8 млрд.

Здравното министерство окончателно се отказа от стария недовършен проект за детска болница. То иска да прекрати договора с „Главболгарстрой“ за строителство на нова болница на мястото на изоставения строеж, но процедурите спъват това намерение,пише Медиапул.

Изпратете ни интересна история по тази или друга тема на svobodnaevropa@rferl.org. Ако бюлетинът “3 минути” ви харесва, изпратете този линк на приятели, за да се абонират и те.

„Северен поток-2“. Русия

Компромисът на име „Северен поток-2“ ще си остане най-щекотливият елемент в отношенията между Берлин и Вашингтон, казва Димитър Бечев и припомня значението на този руски газопровод за международните отношения.

Русия блокира сайтове на Алексей Навални и други лидери на опозицията. Това става преди изборите през септември, на които няма да могат да се регистрират партии, извън казионните.

Президентът Путин награди с орден своя касиер Юрий Ковалчук, чието състояние е над 3 млрд. долара. Той получава наградата заради свои проекти в „Република Крим“ – името, което Русия дава на анексираната от Украйна територия.

Тунис. Куба. Афганистан

Привърженици и противници на президента на Тунис започнаха да хвърлят камъни едни срещу други. Размириците са превзели улиците. В неделя президентът разпусна правителството и замрази дейността на парламента.

След първите протести, които Куба преживя след десетилетия, САЩ и Русия се опитват да повлияят на процесите в тази страна.

В Афганистан жертвите са повече от когато и да било през последното десетилетие, а от ООН съобщиха, че лошото тепърва предстои. Напомняме, че американските войници ще се изтеглят окончателно от страната на 31 август, а от месеци талибаните наново превземат територии в тази страна.

COVID-19

През изтеклото денонощие има 193 нови случая на COVID-19 в България. Това отговаря на 0,92% от извършените тестове. Починали са 5 души.

Гърция отваря наново кликите за COVID-19, САЩ обмислят въвеждането на трета доза ваксина, Франция одобри закон, който превръща в задължително ваксинирането на медицински работници.

Ежедневното развитие на случаите в България можете да следите в блога ни. За разпространението на коронавируса по света можете да научите от тази карта, чиито данни се обновяват в реално време.

И две препоръки

Деца от България задават въпроси на астронавти от Международната космическа станция. Вижте видеото.

Антоанета Костадинова спечели първия медал за България на олимпиадата в Токио. Тя е Човек на деня на Свободна Европа.

… плюс моят личен фаворит

В Ловеч скоро ще могат да се произвеждат електромобили. Това е малка стъпка към една Европа без бензин, за която се говори от години. Диляна Теохарова провери колко време е нужно, за да могат електрическите коли да заместят сегашните.

Абонирайте се за този бюлетин, за да получавате всяка сутрин в пощата си "3 минути" – преглед на най-важните новини.

Искрено ваша,

Татяна Ваксберг