Работодателите и синдикатите се разбраха с правителството за актуализация на бюджета

В сградата на Министерски съвет се проведе извънредно заседание на Националния съвет за тристранно сътрузничество (НСТС). На снимката: министрите Гълъб Донев и Асен Василев

Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС) постигна съгласие около предложението на служебното правителство за актуализация на бюджета. Това стана ясно в понеделник след заседание на съвета, в който влизат представители на кабинета, работодателските и синдикалните организации.

Предложението за актуализация засяга държавния бюджет, бюджета на здравната каса (НЗОК) и на общественото осигуряване за 2021 г. То предвижда до края на годината в държавната хазна да влязат допълнително 2 млрд. лева приходи, а разходите да се увеличат с 1,8 млрд. лева.

По думите на служебния министър на труда и социалната политика Гълъб Донев има малки разногласия между социалните партньори по отношение на бюджета на НЗОК, които ще бъдат обсъдени на извънредно заседание на надзорния ѝ съвет.

„Това, което служебното правителство предлага като изменение и допълнение в съответните бюджети, е да може държавата до края на годината да продължи да функционира нормално, в рамките на приходите, които ще бъдат акумулирани допълнително в държавния бюджет“, каза Донев, цитиран от БТА.

Той уточни, че допълнителните приходи ще дойдат от по-голямата събираемост на данъци и акцизи, както и на социални и здравноосигурителни вноски. Допълнителните разходи ще послужат за допълнителни плащания за здравеопазването, преизчисляване на пенсиите, допълнителна помощ за пенсионерите.

Служебният министър на финансите Асен Василев каза, че актуализацията на бюджета е направена при допускане за нова криза, предизвикана от евентуална нова вълна от COVID-19, подобна на тази през ноември и декември миналата година. Плащанията, които са необходими и към бизнеса и здравната система, също са съобразени с такъв сценарий. Те са условни - ако няма криза, плащанията ще са по-малки. Ако има криза, те ще бъдат осигурени.

„Идеята на тази актуализация е парламентът да прецени и идвайки едно ново правителство, да има финансов ресурс да се справи с потенциално тежка вълна на COVID-19 до края на година, без да трябва да се предприемат някакви спешни или извънредни мерки по отношение на финансите на държавата“, посочи Василев, цитиран от БТА.

Вижте също Кабинетът гарантира кредити без обезпечение за малки фирми. "60/40" продължава още два месеца