"Най-опасните минути". Сблъсъци в Тунис, след като президентът взе цялата власт

Привърженици и опоненти на президента на Тунис излязоха по улиците да протестират

Привърженици и противници на президента на Тунис Кейс Сайед започнаха да хвърлят камъни едни срещу други по улиците на северноафриканската държава. В неделя Сайед разпусна правителството и замрази дейността на парламента.

Има данни за ранени. Агенциите съобщават, че стотици протестиращи са излезли в понеделник сутрин пред сградата на парламента. Опонентите на президента определиха действията му като държавен преврат.

Сайед обяви в телевизионно обръщение в неделя, че поема изпълнителната власт и уволнява министър-председателя Хишем Мешими.

Решението на президента беше обявено няколко часа след като на различни места в страната започнаха протести с настояване за оставката на правителството.

Сайед, който е бивш преподавател по право, обясни, че действията му имат за цел "да спасят" Тунис и са законосъобразни.

"Преживяваме най-деликатните моменти в историята на Тунис, най-опасните минути", каза той.

По улиците на столицата и други градове излязоха привърженици на Сайед. Някои от тях обвиняват сваленото правителство във връзки с основаното в Египет движение "Мюсюлмански братя", което има влияние сред мюсюлманите сунити в редица държави в региона.

Ройтерс пише, че по всичко личи, че президентът се ползва с подкрепа от армията. Агенцията отбелязва още, че това е най-драматичният момент в демократичната история на Тунис, започнала след революцията през 2011 г. Събитията тогава дадоха начало на т.нар. Арабска пролет в целия Близък Изток.