Директорът на Агенцията по храните остана на поста по-малко от два месеца

Българска агенция за безопасност на храните

Директорът на Българската агенция за безопасност на храните (БАБХ) Деян Стратев е сменен по-малко от два месеца след назначаването му. Със заповед на премиера Стефан Янев във вторник за директор на БАБХ е назначен е Христо Вълчанов.

Деян Стратев беше назначен на поста на 3 юни. Тогава служебният министър на земеделието обяви, че започва проверка във ведомството заради редица съмнителни дейности, сред които и договорите за обезвреждане на трупове с инсинератори. И до този момент няма резултат от проверката.

Вижте също Над 330 пъти ръст на печалбата. Какво значи да те позлати държавата

Непосредствено след акцията на Националната агенция за приходите (НАП) на границата с Турция срещу фирмата, която извършва дезинфекция на влизащите превозни средства Бозуков каза, че ще преразгледа договора за т.нар. “Златна локва”. Тогава във фирмата, която работи по договор с БАБХ беше открита кешова наличност от 32 млн. лв.

Вижте също НАП е открила 32 млн. лв. кеш във фирмата за дезинфекция от "Златната локва"

В началото на юли Свободна Европа попита докъде е стигнала работата по преразглеждането на договора. “Към днешна дата (02.07.2021 г.) е създадена работна група, която проучва възможностите”, отговориха от ведомството. От там не уточниха в какви срокове трябва да има заключение на работната група.

От Министерството на земеделието казаха за Свободна Европа, че Стратев е освободен е по негова молба, в която са посочени “семейни причини”.

Новият директор Христо Вълчанов е работил в Областната дирекция по безопасност на храните в Хасково.

Вижте също “Няма нищо, чичо Иване!” Жив щит от ГЕРБ и каре за белот с Борисов. Иначе, “нищо сексуално”