Илхан Кючюк обвини България, че репресира санкционираните от САЩ по закона "Магнитски"

Евродепутатът Илхан Кючюк, назначен за временно изпълняващ съпредседател на АЛДЕ обвини властите в България, че използват санкциите на САЩ по закона "Магнитски" като претекст за незаконни репресии срещу лица и фирми.

Кючюк говори по време на дебата за европейския закон "Магнитски", очевидно визирайки американските мерки срещу български лица и последвалото публикуване от българските власти на списък с лица и фирми, свързани с тях.

Цитиран от БНР Кючюк определи тези действия на някои страни-членки като "грубо нарушение на вътрешното законодателство и на общностното право". "Такъв е случаят с България", допълни той.

Пред Европейския парламент Кючюк не е посочил изрично имената на петимата българи, санкционирани от САЩ, сред които и бившият депутат от ДПС Делян Пеевски.

„Смятам, че предвид съществуваща негативна практика по превратно тълкуване на американския закон „Магнитски“ от държавите-членки, не бива да се допуска същото и относно европейския му аналог - тоест санкциите по него не трябва да се превръщат в търпяно свръхнаказание без вината да е доказана от независим съдебен орган при преценка на всички факти и доказателства“, казва още евродепутатът.

В съобщение от офиса на Кючюк пък се казва, че той е посочил, че "въпреки че служебното българско правителство е наясно с европейската регулация и неприложимостта на санкциите на територията на България, това правителство създаде т.нар. черен списък на лица и фирми, свързани според него със санкционираните граждани".

Според евродепутата това създава предпоставка, от една страна, за "абсолютен административен произвол и, от друга, накърни в такава степен правата на санкционираните и на свързаните с тях дружества, че ги постави в практическа невъзможност да имат какъвто и да било контакт с държавните органи в собствената си страна".

Вижте също "Избран", но не съвсем. Какво стои зад новината от ДПС, че Илхан Кючюк е оглавил АЛДЕ