ЕС наложи икономически санкции на Беларус заради „насилствена репресия“

Беларуският президент Александър Лукашенко изнася тържествана реч на 22 юни.

Европейският съюз наложи санкции върху ключови сектори от беларуската икономика и важни източници на приходи за режима на авторитарния президент Александър Лукашенко. Това стана ясно в изявление на Съвета на ЕС на 24 юни.

Санкциите целят да отговорят на „сериозни нарушения на човешките права в Беларус и на насилствена репресия над цивилни граждани, демократичната опозиция и журналисти, както и на принудителното приземяване на пътнически самолет на Ryanair в Минск на 23 май и последвалото задържане на журналиста Раман Пратасевич и София Сапега“, гласи изявлението.

Забраната засяга тютюневата индустрия, петрола и петролните продукти, както и главния продукт, който изнася Беларус - калиев хлорид. Той се използва за производството на изкуствени торове.

На 21 юни държавите от Европейския съюз санкционираха 78 граждани на Беларус и осем юридически лица, като сред хората в списъка има и членове на семейството на Лукашенко.

ЕС също така забрани на беларуските авиолинии да използват въздушното пространство на блока и призова европейските авиолинии да избягват беларуското въздушно пространство в отговор на инцидента.

Отклоняването на полета и ареста на Пратасевич и приятелката му София Сапега беше предшествано от насилие срещу опозицията и протестиращи в Беларус. Масовите протести в страната започнаха, след като Александър Лукашенко се обяви за победител в президентските избори, проведени на 9 август 2020 г. Западът не признава резултатите от изборите.

Your browser doesn’t support HTML5

Телеграм. Социалната мрежа на протестиращите