Три минути: Половината българи смятат, че Борисов е корумпиран. Как стотици села не плащат за вода

Хиляди българи протестираха срещу корупцията и с искане за оставка на правителството през 2020 г.

Добро утро,

Най-важното тази сутрин:

  • Все пак ще има допълнителни машини за изборите
  • Строителството на “Златен век” пак спира
  • Как стотици села не плащат за вода

Централната избирателна комисия (ЦИК) ще поръча над 1600 допълнителни машини за гласуване за изборите на 11 юли. Договорката е постигната с производителя, а устройствата ще бъдат внесени от държавната компания “Информационно обслужване”.

Министерството на външните работи поиска от ЦИК яснота къде в чужбина ще може да се гласува с машини. За парламентарните избори ще бъдат отворени 784 секции в 68 държави. Ако гласувате в чужбина, вижте къде близо до вас има секция на тази карта.

Небостъргачът, хеликоптерите, водата

Строителният надзор отново спира строежа на небостъргача “Златен век” в София. Мотивът е, че разрешението за строеж е изтекло през януари 2020 г. Фирмата “Артекс” твърди, че документите ѝ са валидни до 2022 г.

В следващите три години България трябва да се сдобие с шест медицински хеликоптера. Това предвижда проект, включен в новия вариант на Плана за възстановяване и устойчивост.

Бившият премиер Бойко Борисов критикува служебното правителство, че не е внесло стария План за възстановяване. Той каза, че ако това беше направено, България щеше сега “да се къпе в пари”. Колегите от “Медиапул” провериха вярно ли е това твърдение.

Повече от половината българи смятат, че Бойко Борисов е участвал в корупция, сочи изследване. 65% от хората казват, че се опасяват да съобщят на властите за случаи на корупция.

Служебният министър на отбраната Георги Панайотов каза, че има надежда да бъде открита черната кутия на падналия в морето край Шабла изтребител МиГ-29. По думите му разследването продължава и засега няма водеща версия.

Бившата кметица на столичния район “Младост” Десислава Иванчева, която е обвиняема по дело за подкуп, излиза на свобода под гаранция. От 2018 г. досега тя беше или в следствения арест, или под домашен арест.

Новите случаи на COVID-19 в България са 120. Починали са 10 души. Здравното министерство ще създаде база данни, която да даде оценка на нивото на колективен имунитет.

В точно 416 села в България водоснабдяването е безплатно. Това обаче не е толкова хубаво, колкото звучи, защото никой не се грижи за качеството на водата и за състоянието на водопроводите. Не пропускайте това разследване на Дамяна Велева.

Изпратете “3 минути” на приятели, за да се абонират и те. Споделете на svobodnaevropa@rferl.org дали ви харесва бюлетинът и какво още искате да видите в него.

“Брекзит”, Беларус, Русия

30 юни е ключова дата за всички европейци във Великобритания. Или поне за онези от тях, които искат да останат след “Брекзит”, а нямат статут. Теодора Бързакова разказва как се справят българите в това положение.

Държавите от ЕС одобриха нови санкции срещу граждани на Беларус. Сред хората в черния списък са политици, магистрати и роднини на Александър Лукашенко.

ЕС реши също да удължи с една година санкциите срещу Русия за анексирането на Крим.

Партията на премиера на Армения Никол Пашинян се обяви за победител на изборите за парламент. Опозицията не приема резултатите и обвинява властите в изборни измами.

И две препоръки

Не само в България се строи в противоречие със закона. По брега на Охридското езеро в Северна Македония бързо и често незаконно се строят хотели, жилищни сгради и ресторанти без мисъл за историческия облик на региона. Вижте повече в това видео.

Тя е прекарала по-голяма част от живота си с поглед, вперен в звездите. Миналата седмица едно от небесните тела, които изучава, беше кръстено с нейната фамилия. Астрономът Росита Кокотанекова е човек на деня на Свободна Европа.

Абонирайте се, за да получавате всяка сутрин в пощата си "3 минути" - преглед на най-важните новини.

Искрено ваша,

Елица Симеонова