ЦИК ще достави над 1600 машини за гласуване от производителя на устройствата

Централната избирателна комисия (ЦИК) ще поръча над 1600 допълнителни устройства за гласуване. Договорката е постигната с фирмата-производител, но машините ще бъдат внесени от държавната компания "Информационно обслужване", стана ясно в понеделник.

Успешните преговори за доставка на устрийствата не решават въпроса как и дали машините ще бъдат транспортирани до секциите в чужбина. По този проблем комисията ще заседава през седмицата.

Обществената поръчка, която ЦИК готви за доставка на нови машини за гласуване, ще бъде сключена с "Информационно обслужване", като по този начин комисията избягва договорка с досегашния доставчик на машините "Сиела Норма".

По време на заседанието на изборната администрация в понеделник се разбра, че след проведени на 15 юни разговори с производителя на устройствата "Смартматик"е станало ясно, че компанията няма правна готовност да оперира в България. По тази причина ЦИК реши да покани "Информационно обслужване", която е оторизиран представител на "Смартматик", за провеждане на преговори и сключване на договор.

Обществената поръчка ще бъде възложена чрез договаряне без предварително обявление. Тази процедура се аргументира със спешната нужда да се доставят бързо машините заради съвсем малко оставащото време до парламентарните избори.

Максималната прогнозна стойност на поръчката е 8 923 400 лв, стана ясно от заседанието на ЦИК, което се излъчва онлайн.

В сумата влизат 1637 броя устройства за гласуване, вместо първоначално плануваните 1500. Комисията реши да закупи всички машини, налични в складовете на "Смартматик" в Амстердам. Така се очаква, че ще се улесни подготовката и на президентските избори през есента на тази година, за които също се прогнозира, че ще бъдат необходими допълнителни устройства. В поръчката влизат още 19 500 смарткарти, софтуерни консултации и др.

Против решението гласуваха членовете на ЦИК, издигнати от ГЕРБ. Те обвиниха колегите си, че не прилагат правилната процедура за обществена поръчка, както и че цената се е вдигнала от предварително обявените 6.5 млн. лв.

Стойността на обществената поръчка е с над 2 млн. лева по-висока от обявената преди седмици, докато изборната администрация преговаряше със "Сиела Норма". Представителите на "Сиела" обаче твърдяха, че няма как да свалят стойността на услугите си под 15 млн. лева. Тогава ЦИК опитваха да договорят със "Сиела" освен доставка на машини (но по-малко) и техническо обслужване за парламентарните и президентските избори.

След прякото договаряне между ЦИК и "Смартматик" обаче стана ясно, че средставата са намалени с около 6 млн. лева.

Вижте също Ще има ли машини за 11 юли? История за 43 млн. лв., един неуреден спор и 78 арестувани устройства