Откриха останките от падналия в Черно море МиГ-29

Самолетите МиГ-29 на българските ВВС

Намерено е мястото, на което се е разбил падналият преди дни изтребител МиГ-29 на българските Военновъздушни сили. Откритите останки са разпръснати на голяма площ по морското дъно, но черната кутия засега липса. Това заяви контраадмирал Кирил Михайлов по време на брифинг в четвъртък.

„Самолетът се е разтрошил на хиляди малки парчета. Търсенето на черната кутия е като да намериш игла в купа сено“, каза още Михайлов.

Преди седмица, по време на учение край Шабла, управляваният от майор Валентин Терзиев от Трета авиационна база "Граф Игнатиево" МиГ-29 изчезна от радарите. По-късно Министерството на отбраната съобщи, че самолетът е паднал в Черно море и няма данни пилотът да е катапултирал.

След спасителна акция продължила повече от денонощие Министерството на отбраната съобщи, че издирваният пилот е загинал.

Падналият МиГ-29 е една от осемте машини от този тип, с които България охранява въздушното си пространство. Те са произведени преди повече от 30 години в бившия Съветски съюз.

През 2019 г. правителството купи от САЩ осем изтребителя F-16 Block 70, за които плати 1.256 млрд. долара. Машините трябва да бъдат доставени през 2023 г.

Вижте също "Орлите не умират! Те отлитат!" Военното министерство потвърди, че пилотът на падналия МиГ-29 е загинал