Ваксината на CureVac показва много ниска ефективност

Ниската ефективност е установена при междинен анализ, основан на 134 случая на COVID-19 в проучване с участието на около 40 хил. доброволци

Германската биотехнологична група CureVac обяви, че ваксината ѝ срещу COVID-19 е показала 47% ефективност при последната фаза на клиничните изпитвания. Тези резултати поставят под въпрос възможността продуктът да се превърне в следващият основен след Pfizer, Moderna, AstraZeneca и Jansen в борбата за по-широка ваксинация на населението.

Ниската ефективност е установена при междинен анализ, основан на 134 случая на COVID-19 в проучване с участието на около 40 хил. доброволци в Европа и Латинска Америка.

В края на 2020 г. ЕС запази до 405 млн. дози ваксини, от които 1 млн. трябва да бъдат доставени в България. Очакваше се продуктът да получи одобрението на Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) до края на август.

Новината идва в момент, в който нов вариант на коронавируса отново увеличава притесненията дори в държави с голям процент ваксинирано население като Великобритания.

Веднага след публикуването на данните от изследването цената на акциите на CureVac падна с малко над 50%.

Вижте също Какво се обърка? България е все по-далеч от груповия имунитет и от другите в ЕС