Днес е последният ден да подадете заявление за гласуване в чужбина

Българи в Питсбърг на изборите на 4 април. Снимката е архивна.

Днес е последният срок, в който можете да подаде заявление за гласуване в чужбина и така да помогнете за откриването на нови избирателни секции извън България.

Заявления могат да бъдат подавани до 24:00 часа българско време на 15 юни. Може да го направите по електронен път на сайта на Централната избирателна комисия (ЦИК).

За да бъде увеличен броят на секциите, е достатъчно повече от 40 души да подадат заявление за откриване на място за гласуване.

Изборите за Народно събрание ще се проведат на 11 юли. ЦИК вече разкри автоматично 568 избирателни секции, които можете да откриете на тази карта. Те са на местата, където през последните години са се провели избори и са гласували повече от 100 души.

На този линк можете да проследите в реално време къде и колко заявления са подадени. Кои са местата, на които със сигурност ще има секция и къде заявленията все още не са достатъчно, за да бъде разкрита такава.

Важно е също да знаете, че първоначално обявените секции от ЦИК може и да претърпят промяна, ако няма желаещи за членове на секционна избирателна комисия или помещение. В такъв случай секция може и да няма. Но със сигурност пък ще има нови секции. Това може да проследите и в сайта на Свободна Европа.

От Министерство на външните работи очакват да увеличат броя на секции в чужбина от 464, колкото бяха на изборите на 4 април, до 800-850 за тези на 11 юли.

Вижте също С кой номер гласуваме на 11 юли
Вижте също Къде да гласуваме в чужбина