Празник, но и протест

София прайд започна с концерт пред Паметника на съветската армия

По поръчка или не, на небето над София прайд тази година се появи дъга.

Въпреки почти непрестанния дъжд хиляди хора се събраха пред Паметника на Съветската армия с цветни знаменца, значки, очила - кой с каквото има - за да отбележат 14-ото шествие за защита на правата на ЛГБТИ общността в България.

„Усещане за любов и за щастие ме обзема“, каза Михаела Филева от сцената на София прайд.

Тя е един от изпълнителите, подкрепящи всяка година каузата на хората ЛГБТИ. Сред останалите любими имена на прайда са Прея, Мила Роберт, Галена, Иво Димчев, а за пръв път се присъедини и Руши Виденлиев.

Участници в София прайд пред Паметника на съветската армия

„Тази енергия, която се акумулира тук, е нещо незаменимо“, каза пред Свободна Европа Лилия Драгоева, изпълнителен директор на фондация Билитис, един от организаторите на София прайд.

През 2019 г. на последното физическо шествието присъстват близо 7000 души. Според Лилия тазгодишното издание на събитието е най-многобройното до момента.

„Наистина съм много развълнувана. Никога не е имало толкова много хора на София прайд. И тази енергия на обич и позитивизъм, която излъчват хората, е невероятно зареждаща“.

Участници в София прайд по време на шествието

"Мамо, татко, трябва да ви кажа нещо"

„Отново заедно“ е надсловът, под който се състоя тазгодишният прайд. Причината е, че събитието се проведе присъствено за пръв път след началото на пандемията от коронавирус.

Организаторите залагат обаче и на друг надслов. „Мамо, татко, трябва да ви кажа нещо“, гласи слоганът, с който те се опитват да привлекат внимание към проблема за разкриването.

Участници в София прайд по време на шествието по улиците на София

„Много млади хора все още се страхуват да се разкрият, а приемането започва с разкриването. За да обичаш безусловно децата си, трябва да ги познаваш“, казва Лилия.

Празник и протест

Един от най-важните проблеми, срещу които е изправен не само София прайд, но и всяко събитие на ЛГБТИ, остава безопасността. На всяка крачка шествието беше съпровождано от полиция. Организаторите непрекъснато напомняха мерките за сигурност.

През последните седмици редица събития на хората ЛГБТИ бяха посещавани от групи националисти, а две пространства за приобщаване на хората от общността в София бяха облепени с хомофобски стикери и целени с яйца. На първия Бургас прайд беше изгорено знамето на дъгата.

Вижте също На кино с полиция. Кой заплашва общността ЛГБТ

Според организаторите на прайда тези прояви имат за цел сплашване на общността и повишаване на шансовете на крайнодесни формации да влязат в следващия български парламент.

Много хора от ЛГБТИ общността хора се сблъскват със страха всеки ден, в най-обикновени битови ситуации. Например когато се разминават с футболни агитки, когато държат партньора си за ръка или носят цветните си дрехи.

Затова София Прайд освен празник продължава да бъде и протест.

Тази година София прайд привлече на-много хора от началото на провеждането му

„Не искаме политици да ни използват за бухалка, не искаме да ни използват за боксова круша“, каза Симеон Василев, един от организаторите.

Според Лилия Драгоева ситуацията не се е променила много по отношение на правата на ЛГБТИ хората през последните години.

„Чисто законово няма разлика, защото няма политическа воля [за промяна]“, казва тя. Въпреки това по думите ѝ хората от общността вече много по-често водят съдебни битки - за признаване на брак, сключен в чужбина, признаване на акт за раждане на дете, смяна на пола.

Подкрепа и несъгласие

София прайд за поредна година беше подкрепен от десетки посолства. Посланиците изразиха позициите си във видеоклипове в социалните мрежи, а част от тях и дойдоха на прайда.

„Всички ние имаме общи мечти за мир, за свобода, за щастие, за приятелства и за пълноценен живот. Нека празнуваме под дъгата“, каза заместник-посланикът на САЩ Джъстин Фридман.

Много хора бяха дошли на прайда, за да подкрепят ЛГБТИ общността.

Млади хора развяват знамена в подкрепа на София прайд

„Искам те [хората ЛГБТИ] да живеят в безопасност и да се възползват от всички привилегии, които и хетеросексуалните имаме“, каза Диляна, една от посетителките на прайда.

„А и винаги става чудесно парти, така че защо не?”, каза Пол, гражданин на Люксембург.

По-рано в събота имаше и антишествие.

То беше организирано от сдружение „Род Интернешънъл“, добило популярност като организатор на протестите срещу Стратегията за детето и Закона за социалните услуги. Подкрепиха го 4 политически партии, сред които ВМРО и „Чест“.

Шествие в защита на традиционното християнско семейство и срещу провеждането на София прайд

На шествието срещу прайда присъстваха стотина души, придружени от малък камион с усилватели. Същият камион беше засечен да минава покрай The Steps – едно от вандализираните ЛГБТИ пространства. Това се случи сутринта, преди още да е започнало антишествието.

Камионът, който беше видян близо до едно от вандализираните по-рано ЛГБТИ пространства

То започна с цитат от Библията и завърши с реч на епископ.

„Това е акция на защита, а не нападение“, каза на откриването на антишествието Иван Вълков, съпредседател на „Род Интернешънъл“. Отправихме покана за разговор към адвоката на организацията, но тя не беше приета.

Целта на антишествието беше „защита на традиционното християнско българско семейство, съставено от баща - мъж, майка - жена и техните деца“ според информация на официалната страница на събитието.

Вижте също "Хора с глас". 37 публични личности и активисти говорят за ЛГБТ правата