"Предстои ни важен период". Скопие ще използва срещи на високо ниво, за да преговаря със София

Зоран Заев

Премиерът на Северна Македония Зоран Заев обяви в неделя интензивна програма за срещи с българските власти с цел да бъде постигнато споразумение със София преди юнската среща на върха в Европейския съюз (ЕС), предаде агенция МИА.

Той посочи като първа възможност за такива разговори срещата на върха на НАТО на 14 юни в Брюксел. Спомена и среща на високо равнище в Анталия на 17 юни.

"Предстои ни важен период, вярвам, че можем да използваме максимално всички възможни срещи, за да постигнем евентуален успех", подчерта Заев, цитиран от БТА.

Междуврменно председателят на Европейския парламент Давид Сасоли призова да се допуснат страните от Западните Балкани в Европейския съюз, като нарече разширяването проект, който ще допринесе за мира и просперитета, предаде ДПА.

"Разширяването може да донесе огромни ползи както за региона, така и за Европа като цяло, като помогне да се гарантира стабилен, проспериращ и мирен континент", заяви той пред германската медийна група "Функе".

По думите му темпото ще зависи от скоростта, с която страните ще изпълняват критериите за присъединяване.

Страните от Западните Балкани включват Албания, Република Северна Македония, Босна и Херцеговина, Сърбия, Черна гора и Косово. ЕС води преговори за присъединяване със Сърбия и Черна гора. Албания и Република Северна Македония са официални кандидати. Косово и Босна и Херцеговина досега бяха смятани за потенциални кандидати за преговори, припомня БТА.

Вижте също Брюксел не успя да сдобри София и Скопие. България няма да се откаже от ветото