Лидерът на опозицията в Израел обяви, че може да състави правителство

Яир Лапид

Израелският центристки политик и лидер на опизицията в страната Яир Лапид обяви късно в сряда, че е събрал достатъчно подкрепа в местния парламент за да състави правителство, предадоха световните агенции.

Минути преди изтичането на крайния срок за това, той се е обадил на президента Реувен Ривлин и е декларирал готовност да формира коалиционен кабинет, обединяващ опоненти на досегашния министър-председател от десницата – Бенямин Нетаняху.

"Това правителство ще работи за всички граждани на Израел – тези, които гласуваха за него, и онези, които не направиха това. То ще направи всичко по силите си, за да обедини израелското общество", каза Лапид.

Ако той действително състави коалиционен кабинет, това ще сложи край на дългогодишното управление на Нетаняху, който се превърна в най-дълго задържалия се на власт премиер в историята на Израел.

При невъзможност за сключване на коалиционно споразумение на противниците му, страната трябваше да отиде на петите поредни парламентарни избори за малко повече от две години. Очаква се новото правителство да положи клетва на 14 юни. За да се случи това, то се нуждае от 61 гласа в 120-членния еднокамерен парламент на Израел – Кнесета.

Новата управляваща коалиция ще бъде съставена от осем партии, някои от които изповядват коренно различни политически цели, пише БТА. Обединява ги единствено стремежът да прекъснат над 15-годишното управление на Нетаняху. Той заема премиерския пост първо между 1996 и 1999 г., а след това от 2009 г. досега.

Яир Лапид е лидер на центристката партия "Йеш Атид" и за ключов момент в договарянето на коалиционното споразумение на опозицията се смята съгласието за подкрепа, постигнато с малката ислямистка формация "Раам", водена от Мансур Абас. Тя ще е първата партия, представляваща наброяващото около една пета арабско население на Израел, влязла в управлението на страната.

За ключов партньор на Лапид в бъдещата коалиция се смята крайнодясната партия "Ямина" на Нафтали Бенет. Според местни медии медии двамата лидери са се договорили да заемат премиерския пост на ротационен принцип за по две години – първо Бенет, а след него – Лапид, който първоначално ще бъде външен министър.

Не е ясно как подкрепящата заселването на евреи в окупирани палестински територии крайнодясна партия "Ямина" ще съжителства с лявата Партия на труда "Авода" или с "Раам", които са за решаване на конфликта с палестинците на основата на съвместното съществуване на две държави, отбелязва БТА.