Протестът "Правосъдие без каскет" се възражда след влизането в МВР

Протести под надслова "Правосъдие без каскет" се провеждат от лятото на 2020 г.

Лидерите на "Демократична България" призоваха привържениците си да излязат на протест в 19 часа в сряда пред Съдебната палата. По същото време там е насрочен протестът "Правосъдие без каскет", организиран от гражданската инициатива "Правосъдие за всеки".

Още в 12 на обяд група Мая Манолова от "Изправи се! Мутри, вън!" се включи във Фейсбук от входа на Съдебната палата, където нейни привърженици залепиха на стълбите скитери с надпис "Оставка, мутро".

"Гешев, Пеевски и Борисов се опитват да си върнат инициативата и да не позволят да излезе наяве истината за злоупотребата с МВР и службите", казаха съпредседателите на "Демократична България" Христо Иванов и Атанас Атанасов в живо включване във Фейсбук.

Призивът им за протест е по повод влизането на прокурори в сградата на МВР във вторник вечерта. Обвинителите претърсиха офиса и обвиниха ръководен служител от Главната дирекция „Национална полиция“ в МВР, който преди няколко дни е назначен от служебния вътрешен министър Бойко Рашков като член на екипа, проверяващ информацията за злоупотреби със специални разузнавателни средства (СРС).

Прокуратурата информира, че Ангел Папалезов е обвинен за участие в организирана престъпна група за трафик на ценности и пране на пари.

Вътрешният министър Бойко Рашков коментира, че „прокуратурата съвсем открито се намесва в работата на МВР“, защото „не желае ние да извършим такава проверка“ (за евентуално незаконно подслушване - б.р.).

В сряда говорителят на служебното правителство Антон Кутев потвърди, че прокуратурата е изискала пълни справки и е призовала на разпит новоназначените председател на ДАНС – Пламен Тончев, както и директор на Главната дирекция „Борба с организираната престъпност“ (ГДБОП) Калин Стоянов.

“След изборите на 11 юни в новия парламент ние ще поискаме специална анкетна комисия, в която да изясним всички тези обстоятелства и да поискаме да се потърси отговорност”, каза Атанас Атанасов.

“Да защитим не един или друг, да защитим възможността истината да излезе наяве, да покажем на [главния прокурор Иван] Гешев, че в тази държава повее няма да могат да си разиграват коня и да му поискаме оставката”, каза Христо Иванов.

Вижте също Интервю, писмо, проверка. Кои са "тайните", заради които ДАНС набеляза Бойко Рашков