“Темата за Русия е трудна за ЕС“. Радев поиска нови методи за влияние на Москва

Президентът Румен Радев е призовал Европейския съвет да потърси нови методи и инструменти, които да се прилагат за постигане на цели спрямо Русия. Това заяви той пред журналисти в Брюксел, съобщи БТА.

“Виждате, че сме в санкционен режим от 2014 г. - това променя ли поведението към по-добро, изчерпваме ли всички инструменти, така че да постигаме своите цели спрямо Русия. Споделих това и другите лидери се съгласиха - че трябва да търсим пътища да прилагаме нови методи и инструменти, с които да постигаме напредък в това, което искаме да видим накрая”, каза Радев.

По повод изразената подкрепа за Чехия президентът подчерта, че солидарността е основният принцип на ЕС и всички членки трябва да застанат зад нея. Радев уточни, че българската страна не е поискала поименно да бъде посочена в заключенията на Европейския съвет като една от държавите, пострадали от руски действия.

Вижте също Прокуратурата разследва руска връзка между отравянето на Гебрев и взривове в България и Чехия

“Темата за Русия е трудна за ЕС”, каза още той и добави, че трябва да бъде търсен баланс в отношенията с Москва.

В официална позиция на сайта на президентството Радев обяви още, че планът за намаляване на парниковите газове с над 55% до 2030 г. поставя България в трудно положение. По негови думи страната ни има изключително ограничени възможности за маневриране.

Засега от президентството няма позиция относно водещата международна тема от последните дни – принудителното отклоняване на самолет на Ryanair от Беларус, след което беларуските власти арестуваха опозиционния журналист Раман Пратасевич. В понеделник вечер по време на среща на лидерите на ЕС, на която присъства Радев, беше взето решение да се затворят европейското въздушно пространство за беларуски авиолинии.

Вижте също "Въздушно пиратство". София привика посланика на Беларус да обясни за приземяването на самолета