Отслабва ли хватката? Една година от смъртта на Джордж Флойд

Мина точно година, откакто белокож полицай причини смъртта на тъмнокожия Джордж Флойд. Случаят породи вълна от протести и даде тласък на движението "Животът на чернокожите има значение". Полицаят беше осъден.

Изглежда като завършек на тази история, но не е. За много хора в САЩ проблемът с расовите престъпления е нещо, което тепърва ще бъде на дневен ред. Смъртта на Джордж Флойд просто открехна една врата, която отдавна е могла да бъде широко отворена.

Моментът от ареста на Джордж Флойд

Какво се случи

Джордж Флойд беше арестуван за използване на фалшива банкнота от 20 долара. Той беше затиснат с лице към земята и с ръце, хванати с белезници зад гърба, докато арестувалият го полицай притиска с крака си врата му в продължение на над 9 минути. Това показаха видеокадри от ареста.

Полицаят Шовин, който беше уволнен, а после и осъден, поиска повторно разглеждане на делото. Според адвокатите му той е бил лишен от справедлив съдебен процес. В писмено обжалване на присъдата се твърди, че съдебните заседатели по делото са били подложени на прекомерно влияние поради широкото медийното отразяване на случая преди началото на съдебния процес.

Сред свидетелите срещу Шовин беше началникът на полицейското отделение, където е служил той. Според него полицаят е използвал методи, несъответстващи с обучението в службата.

Бунтовете

Случаят провокира масови бунтове в САЩ и протести по целия свят срещу расизма и полицейското насилие. Те се дължаха не просто на убийството и не просто на непоносимите за гледане кадри, а на предварителното очакване на афроамериканците, че извършителят няма да бъде осъден.

Или оше по-точно: че това ще е поредният извършител, който отново няма да бъде осъден.

Статистически данни от години показват, че делата за полицейско насилие приключват почти винаги с оправдателни присъди, ако жертвата е с тъмен цвят на кожата.

Оттам възникна и мотото на тези протести, което прерасна в име на цялото движение: "Животът на чернокожите има значение".

Гневът беше толкова необуздан, че на много места протестите не бяха никак мирни.

Част от протестите прерастнаха до безредици. На снимката протестиращ е вдигнал ръка в юмрук пред горящ огън във Вашингтон

Демонстрации и протести, съпроводени на моменти от насилие, палежи и ограбвания на магазини. Те започнаха първо в Минеаполис.

Едните от първите сблъсъци и безредеци бяха в Минеаполис

Един от по-силно засегнатите градове по време на размириците беше Детройт, където загина човек. В Атланта бяха ранени трима полицаи, а демонстранти дори запалиха една от полицейските коли.

Делото

Тримата полицаи, съдействали на Шовин по време на ареста, бяха отстранени и срещу тях също бяха повдигнати обвинения.

Думите на Флойд "Не мога да дишам" бяха използвани като водещо послание от протестиращите.

Дерек Шовин от своя страна беше обвинен по три пункта - за убийство от втора степен, убийство от трета степен и непредумишлено убийство от втора степен. Той беше признат за виновен и по трите.

Делото срещу бившия полицай започна в края на март и беше разгледано за малко повече от две седмици.

Какво последва

Тогавашният президент на САЩ Доналд Тръмп се беше обявил против т. нар. “задушаваща хватка”, с която е убит Флойд, но и въведе заповед, с която да се налагат наказания за разрушаването на паметници от протестиращи. Сред дейтвията на протестиращите беше и свалянето на статуи, издигнати в памет на хора, имали расистки убеждения или прояви.

След конфликт между привърженици на Тръмп и протестиращи в Портланд в края на миналата година Джо Байдън обвини президента, че не може да опази реда в страната.

След след като Шовин беше признат за виновен в съда, Байдън вече беше президент. Той приветства решението на заседателите и го определи като "огромна стъпка напред". Той добави и че Америка “не може да спре дотук”.

Но най-впечатляващи бяха лицата на хората, очакващи присъдата на улицата - буквално настръхнали от лошо предчувствие. То не се оправда. Хората ликуваха и се прегръщаха.

Случаят със смъртта на Джордж Флойд доведе до въвеждането на редица други мерки, които да ограничат злоупотребите с власт, както и расовата дискриминация от страна на полицията. Някои от по-често срещаните реформи в САЩ включват забрани за използване на задушаващата хватка и на арестите без предупреждение.

Много наблюдатели определят това като стъпка напред, но много рядко се срещат наблюдатели, които да смятат, че с една присъда и с нови мерки ще се реши проблемът с полицейското насилие и расизма.

През април друго убийство на чернокож от полицай се случи отново в Минесота. Става дума за Донте Райт, убит от полицайка, която стреля с пистолет вместо тийзър.

Смъртта на Джордж Флойд “силно разклаща репутацията на Минесота на прогресивен щат по отношение на расовите въпроси”, пише Стив Карновски за Асошиейтед прес. Ако е прав, чашата е наполовина празна.