МВР вече не иска данъчна проверка на пребития от полицаи журналист Димитър Кенаров

Снимка на Димитър Кенаров, направена 12 часа след ареста му

МВР е оттеглило искането си към Софийския районен съд за изискване на справка от НАП за данъците, здравните и социалните осигуровки на журналиста Димитър Кенаров, който миналата година беше задържан и пребит от полицаи по време на един от антиправителствените протести в София. Това съобщи неговият адвокат Стоян Мадин.

Софийският районен съд (СРС) проведе в сряда заседание по делото, което Кенаров заведе заради задържането си. Както е известно, нито МВР, нито прокуратурата откриха данни за превишаване на полицейски правомощия в неговия случай, което провокира международни критики срещу България.

Журналистът коментира пред медиите в сряда, че не е изненадан от оттегленято на искането за данъчна проверка срещу него, тъй като то няма нищо общо с предмета на делото. Адвокат Мадин добави, че в хода на процеса защитата на Кенаров ще трябва да докаже, че той действително е бил задържан, тъй като в полицията липсва заповед за това.

По този повод СРС назначи експертиза и разпита двама свидетели на събитията, разиграли се пред сградата на Министерски съвет вечерта на 2 септември 2020 г. Фотографка, заснела момента, в който униформени влачат Кенаров в посока към бул. "Дондуков", разказа пред съда, че го е чула няколко пъти да се легитимира като журналист.

Самият журналист свидетелства, че многократно е искал отвелите го полицаи да се представят, защото са били дори без идентификационни номера на униформите, но това не се е случило. Имената на задържалите го служители на МВР не са известни и до днес.

Вижте също МВР срещу протеста. Как прокуратурата повярва на съмнителните показания на един полицай