Автомобилите на Тодор Живков. Тогава и сега

Германският Мерцедес Бенц 600 Пулман Ландоле и съветският ГАЗ-13 Чайка са изложени един до друг в двора на Националния исторически музей на 15 май 2021 г.

Днес важните срещи между държавни лидери често се случват виртуално, но 20-и век е нещо съвсем различно. Особено ако говорим за комунистическите държави, където хората много рядко виждат на живо съответния диктатор.

Тогава и най-обикновено протоколно посещение води до тълпи от посрещачи, повечето от които са изведени по булевардите от партийните и комсомолските ръководители. Но има и много хора, които отиват от истинско лично любопитство. По това време авторитетното представяне от страна на домакина изглежда като държавническа задача номер едно.

Всеки детайл по време на визитата е от значение и цели да покаже просперитета в държавата. Затова и автомобилите, с които "първият партиен и държавен ръководител" на комунистическа България Тодор Живков е посрещал важните си гости, са били сред най-луксозните за времето си.

Тук сме подбрали три автомобила, с които Тодор Живков е развеждал гости. Сред тях са първият човек излетял в космоса Юрий Гагарин, лидерът на либийската джамахирия Муамар Кадафи и водачът на комунистическа Куба Фидел Кастро.

Your browser doesn’t support HTML5

Мерцедесът, Кадилакът и Чайката

Днес тези "ретроколи" са изключително редки екземпляри от световната автомoбилна класика. И трите се съхраняват и поддържат от Националната служба за охрана (НСО).

През май тези коли бяха представени на изложбата "Историческа нощ на автокласиката в музея", която се проведе в двора на Националния исторически музей. Събитието беше организирано от автомобилен ретроклуб "Авангард".

Мерцедесът

На 15 юни 1984 г. в София пристига Великият вожд на Корейската народно-демократична република Ким Ир Сен. Двамата с Тодор Живков преминават през улиците на София в един от най-ценните автомобили в държавата до ден днешен. Мерцедес Бенц 600 Пулман Ландоле е един от най-рядко срещаните модели на Мерцедес и е единствен екземпляр в България.

37 години по-късно този автомобил изглежда така.

В целия свят са изработени само 59 броя с частично открит покрив, от които с шест врати са само 26 автомобила. Затова и автомобилът от парка на НСО се смята за толкова уникален.

Основателят на Корейската народно-демократична република (КНДР) Ким Ир Сен пристига в България с влак. Партийно-държавната делегация е посрещната от представителите на българската власт на гара София.

На колата е монтиран модерен за времето двигател с механично впръскване на горивото, допълват още от ретроклуб "Авангард". Комуникацията между шофьора и пътниците се извършва с микрофони, а кожата за тапицерията е от мечка.

На 17 юни 1978 г. на посещение в България пристига либийският държавен глава Муамар Кадафи. Тогава Тодор Живков е председател на Държавния съвет. За парадната обиколка из столицата отново е избран Мерцедес Бенц 600 Пулман Ландоле.

Производството на този модел започва през 1964 г., разказват от ретроклуба. Характерна особеност на лимузината е мекият покрив, който се прибира от хидравличен механизъм и оставя открита задната част на автомобила.

На 30 юни 1988 г. с Мерцедеса са посрещнати и членовете на българо-съветския космически екипаж. Сред тях е Александър Александров - вторият български космонавт, излетял в Космоса до онзи момент.

Мисията се е провела само няколко седмици по-рано – от 7 до 17 юни 1988 г. Александров лети заедно с командира на полета Анатолий Яковлевич Соловьов и бордния инженер Виктор Петрович Савиних, които го придружават по време на посещението в България.

Кадилакът

Близо 30 години по-рано в България пристига световноизвестният първи съветски космонавт Юрий Гагарин. През май 1961 г. той посещава Пловдив, където жителите се стичат по улиците, за да зърнат летеца. По онова време най-често използваният автомобил за специални гости е зеленият Кадилак 1956, Серия 62.

60 години по-късно зеленият Кадилак все още може да се движи.

Общо в света има 8300 такива екземпляра, от които в България са внесени два за представителни цели, поясняват от ретроклуб "Авангард". Той е с дължина 5,63 метра и е широк над 2 метра.

Откритата каросерия на автомобила го прави особено подходящ за посещения на популярни за времето си личности. През годините в него са посрещнати Леонид Брежнев, Фидел Кастро, Йосип Броз Тито, Никита Хрушчов и редица други държавни и партийни ръководители.

На снимката е запечатан момент от посрещането на кубинския министър-председател Фидел Кастро. Той пристига в София на 17 май 1972 г. В Кадилака е придружаван от Тодор Живков.

Кадилакът е оборудван с 8-цилиндров V-образен двигател с работен обем от близо 6000 кубически сантиметра. Според официалната информация максималната му мощност е 285 конски сили и развива максимална скорост от 185 километра в час.

По време на изложението на 15 май 2021 г. автомобилите преминаха по червен килим, осветени от прожектори. Шофьори на трите държавни автомобила бяха представители на НСО. Въпреки дъжда в двора на Националния исторически музей се бяха събрали десетки хора, които с интерес разглеждаха различни детайли от луксозните ретроколи.

Чайката

Между 6 и 10 септември 1967 г. на посещение в България са председателят на Държавния съвет на Германската демократична република (ГДР) Валтер Улбрихт и министър-председателят Вили Щоф. По време на визитата между двете страни е подписан договор за приятелство, сътрудничество и взаимопомощ, според информация на посолството на Германия в България.

По време на парада в София германските лидери и Тодор Живков пътуват прави в два съветски автомобила ЗИС 110. Зад тях обаче се вие шествие от най-популярния модел за представителни цели в България – ГАЗ 13 – Чайка.

От ретроклуба представят автомобила като една от легендите на съветското автомобилостроене, която редовно е транспортирала "първия" до дом "Номер 1" в резиденция "Бояна".

Парадното шествие в чест на Валтер Улбрихт се състои от десетки автомобили. То преминава през централните улици на София, а стотици хора се събират, за да го видят.

В България Чайката се използва до 1989 г. основно за транспорт на висшето партийно ръководство, както и за чуждестранни гости и делегации. Днес тези автомобили имат висока колекционерска стойност, припомнят от ретроклуба.

Производството на ГАЗ-13 започва през 1959 г. и продължава 22 години. През това време са произведени около 3200 броя. Дължината на представителния автомобил е 5,6 метра и тежи над 2 тона.

Автомобилът е с 8-цилиндров, V-образен двигател с обем от 5500 кубически сантиметра и 195 конски сили, с алуминиев блок и глави и автоматична тристепенна скоростна кутия.

*​ Архивните снимки са предоставени от БТА. Информацията за автомобилите е от ретроклуб "Авангард".