Отрязаният бюджет на БНР ще бъде тема в Брюксел

Бетина Жотева беше преизбрана за шеф на СЕМ за още една година.

Съветът за електронни медии (СЕМ) ще информира Европейската комисия за намаления бюджет на обществените медии и на самия регулаторен орган.

Това стана ясно след днешно заседание на институцията, в което беше взето още едно решение: СЕМ преизбра Бетина Жотева за свой председател. Мандатът е едногодишен.

През последните 5 месеца бюджетът на общественото радио беше намален с близо 1 милион лева. Решението е на Министерския съвет.

Преди дни генералният директор на БНР Андон Балтаков изпрати официално искане до парламентарната бюджетна комисия да бъде променен текстът от Закона за държавния бюджет. Той е този, който в момента позволява на Министерския съвет да орязва финансирането на общественото радио.

В неделя Общественият съвет на БНР поиска да се възстанови бюджетната субсидия на медията в първоначалния й размер.

БНР е обществена медия, която традиционно отстоява своята независимост от управляващите. Тя е била обект на критики от страна на почти всички правителства в последните 30 години.

В понеделник от СЕМ решиха, че ще изпратят писмо до Европейската комисия, в което ще акцентират върху проблемите в бюджета на всички обществени медии и на самия СЕМ, а не само на БНР. Те казаха, че ще акцентират върху необходимостта от законова регламентация на нов начин на финансиране на обществените медии.