"Хубав тест за българските служби". Въпросът за взривовете и ГРУ стигна до парламента

Министър-председателят в оставка Бойко Борисов

Има ли данни за руска намеса при някой от взривовете във военни производства и складове през последните години в България? Този въпрос стигна и до българското Народно събрание, след като двама депутати го зададоха на премиера в оставка Бойко Борисов.

Отговор от властите в София обаче все още липсва – вече повече от седмица, след като чешките им колеги обвиниха руското военно разузнаване, известно като ГРУ, за експлозии в складове във Врбетице през 2014 г. Както стана ясно, между Чехия и България има няколко общи неща в този сюжет.

Взривени са складове, където е имало боеприпаси на българския оръжеен магнат Емилиян Гебрев. Прага обвинява за това двама руски агенти, които са издирвани от Лондон и за отравянето на бившия двоен руски агент Сергей Скрипал през 2018 г. Третият издирван от Великобритания пък е сред тримата задочно обвинени от София руски агенти за отравянето на Гебрев през 2015 г.

За капак – в месеците преди опита за покушение срещу оръжейния производител и търговец, сина му и производствения директор на фирмата му ЕМКО, в България са регистрирани шест подобни експлозии, за които все още няма нито един осъден.

Вижте също "Доста съмнително". Посещенията на агенти на ГРУ съвпадат с взривове и в България

Всички тези съвпадения логично провокираха интереса на чешките медии, но досега българските власти се ограничават единствено до обща декларация, че си сътрудничат с Прага и неясен анонс от премиера в оставка Бойко Борисов, че „тази седмица ще има още развитие по тази тема“.

На фона на тази хронология двама депутати от „Демократична България“ – Мартин Димитров и Велизар Шаламанов, още на 21 април внесоха писмен въпрос до министър-председателя в оставка. В него те изброяват редица инциденти с жертви и ранени, случили се във военни производства и складове през последното повече от десетилетие.

Въпросът им е конкретен: „Установени ли са данни от българските специални служби за съпричастност на служби на други държави при взривовете във военните заводи на територията на България през последните 10 години и предадени ли са на държавното обвинение?“

Мартин Димитров

Питането е отправено към Борисов, тъй като именно той оглавява три правителства от 2009 г. досега и към момента продължава да заема поста на министър-председател, макар и едновременно да е в оставка и отпуска.

Заради последната операция на един от менискусите му и нежеланието му да се яви на изслушване в парламента, Димитров и Шаламанов настояват Борисов да им отговори „писмено“. Близо седмица след внасянето на питането обаче, отговор все още липсва.

„Чакаме. Аз подозирам, че нашите [власти] нищо няма да отговорят, но че европейските служби ще излязат [с официална информация], след като Чехия поиска подкрепа от Европейския съюз и НАТО“, коментира Мартин Димитров пред Свободна Европа.

Според него този казус е „хубав тест за българските служби“ и „ще бъде твърде жалко за тях“, ако се окаже, че не са разполагали с никакви данни за присъствието на агенти на ГРУ на територията на страната.

Вижте също Последното парче от пъзела. Защо ГРУ преследва един българин

В писмото на Димитров и Шаламанов, с което в парламента е внесен въпроса до Борисов, са изброени данни за около 20 инцидента във военни заводи и складове между юли 2008 г. и май 2020 г., при които загиват 21 човека, а десетки други са ранени.

Миналата седмица Свободна Европа отправи запитвания до прокуратурата за напредъка на делото за отравянето на Емилиян Гебрев, както и за евентуалните резултати от разследванията на двете експлозии в производствени и складови помещения на държавното дружество ВМЗ „Сопот“ през март и април 2015 г. Тогава представители на МВР и местните власти допуснаха, че вторият взрив може да е причинен от саботаж.

От прокуратурата обаче не изпратиха конкретни отговори, а едва преди ден уточниха, че подготвят официална информация за работата си по разкриване на причините за взривовете през последните години в България.

Вижте също Гебрев каза, че е внасял боеприпаси в Украйна, но отрече това да е причина за взривените складове