Чехия изгонва още около 60 руски дипломати

Външният министър на Чехия Якуб Кулханек даде пресконференция в четвъртък

Чехия уведоми Русия, че до края на май трябва драстично да намали броя на дипломатите си в посолството в Прага. В рамките на следващите 5 седмици те трябва да станат толкова колкото са чешките дипломати в Москва. Това съобщи в четвъртък външният министър Якуб Кулханек.

Кулханек не каза колко руски дипломати ще трябва да напуснат страната, но по-рано пред чешки медии той говори за около 60 души.

В сряда Прага постави ултиматум на Кремъл да върне изгонените 20 чешки дипломати до 12 часа днес, който не беше изпълнен.

Напрежението между двете държави започна в края на миналата седмица, когато чешкият премиер Андрей Бабиш съобщи, че имат доказателства за предполагаемото участие на руското военно разузнаване ГРУ в два взрива във военен склад във Врбетице преди 7 години. Част от унищожените материали в склада са били собственост на българския бизнесмен Емилиян Гебрев.

Вижте също Последното парче от пъзела. Защо ГРУ преследва един българин

Прага изгони 18 руски дипломати, които са идентифицирани като агенти. Москва отговори с изгонването на 20 чешки дипломати. Това на практика парализира посолството на Чехия в Русия, защото там остават само 5 души.

Твърденията на Прага за съпричастност на руското военно разузнаване към взривяването на склада с боеприпаси във Врбетице провокираха най-големия конфликт между Чехия и Русия от 1989 г. насам. Това се случва на фона на все по-ескалиращото напрежение между Запада и Москва заради подновените боеве в Източна Украйна и струпването на руски военни в Крим и по украинската граница.

Междувременно говорителят на Кремъл Дмитрий Песков отхвърли „неоснователните обвинения” от Прага и нарече чешките действия „неразумни и вредни за двустранните отношения”. Това стана на фона на решението на чешкото правителство да отстрани руската държавна корпорация „Росатом“ от многомилиарден търг за изграждане на нов блок в атомната електроцентрала „Дуковани“.

Вижте също В центъра на Европа: тероризъм, разбойничество или просто едни червени гащи?