Мик Джагър - неуморимият крал на рокендрола

Мик Джагър

“Скоро това ще бъде спомен, който се опитвате да запомните, че трябва да забравите”. Сложно е. Но сър Мик Джагър празнува края на локдауна с нов хит. Това е “Easy Sleazy”, който e вдъхновен от надеждата за края на пандемията.

Едва ли мъжът, известен с необуздания с нрав, един от символите на сексуалната революция и рок икона, чийто концерти събират по над 100 хил. души на концерт, е предполагал, че ще стои стои заключен у дома.

Мик Джагър е роден в семейството на учителя Бейсил Джагър и фризьорката Ева Енсли Мери. Детството на Джагър започва с отлични оценки и непрекъснато пеене. Като малък участва в църковния хор, а по-късно напуска Лондонското училище по икономика, за да се отдаде на групата си.

Групата Ролинг Стоунс е основана през 60-те, като в първоначалния състав участват Джагър, Кийт Ричардс и Брайън Джоунс. Пътят на Стоунс започва трудно, но след няколко години вече е добре приета в Обединеното кралство.

В личния си живот обаче членовете на групата се забъркват в куп неприятности. През 1967 г. Джагър и Ричардс са арестувани и осъдени за употреба на наркотици. Две години по-късно Джоунс е толкова зависим, че не може даизпълнява задълженията си. Той напуска групата, а скоро след това е намерен удавен в басейна в дома си.

През 1971 г. Ролинг Стоунс издават един от най-успешните си албуми - “Sticky Fingers”. Групата се радва на дълги години успех, докато през 80-те Джагър и Ричардс започват да се карат около стила на музиката, която искат да издават.

Скоро след това вокалистът започва соловата си кариера - издава няколко албума и си сътрудничи с имена като Майкъл Джексън, Тина Търнър и Дейвид Боуи.

Когато Ролинг Стоунс са включени в Залата на славата на рокендрола през 1989 г., Джагър и Ричардс се събират и създават албума “Steel Wheels”. Той постига добър успех. Двамата музиканти продължават да се събрат и разделят оттогава, въпреки че повечето им проекти са самостоятелни.

Джагър оставя и своята малка следа в киното. Той участва във филми като “Нед Кели” и “Пърформанс”, а през 2001 продуцира и първия си филм - “Енигма” с участието на Кейт Уинслет.

Освен с наркотиците, бурният живот на Джагър е известен и с многобройни интимни връзки. Той има осем деца от общо пет жени, макар да се говори, че е имал отношения с много други. От 2014 той е и прадядо.

На 77-годишна възраст обаче Джагър все още носи своя младежки дух, а кариерата му, изглежда, е далеч от края си.

Вижте също „Живот в призрачен град.“ Песента на Rolling Stones за карантината оглавява класации