Огнян Донев е оправдан и на втора инстанция за укриване на данъци

Огнян Донев

Софийският апелативен съд (САС) оправда изпълнителния директор на "Софарма" Огнян Донев и съдружника му Борис Борисов по обвинение за укриване на данъци. Тричелнният съдебен състав, разглеждащ делото на втора инстанция потвърди с два срещу един гласа решението на Софийския градски съд (СГС), чиято присъда също беше оправдателна.

Донев е подсъдим заради продажба на акции на "Софарма" на Борисов, който е свързано с него лице. Сделката е извършена извън регулирания пазар на цена от 1 лев за акция, вместо по пазарните цени на акциите на "Софарма", които са били девет пъти по-високи към момента на сделката. Твърдението на обвинението е, че така Донев е избегнал плащането на данъци.

Обвинението твърдеше, че през 2006 г., когато са продадени акциите, Донев е укрил близо 63 млн. лв. данъци, които не е посочил в декларацията си пред данъчните през 2007 г. Според Огнян Донев при продажба на акции за 1 лев на нерегулиран пазар не се дължат данъци. Купувачът Борис Борисов беше обвиняем за същото престъпление. Прокуратурата твърди, че той е укрил 7.5 млн. лв. данъци.

"Очевидно и безспорно е по делото, че при тези сделки няма правен регламент, който да ограничава свободата на договаряне между страните по тях, специално по отношение на цената", казва мнозинството от съдебния състав.

В мотивите на САС се посочва още, че подобни сделки се сключват извън борсата, при пряко договаряне и избор на точно определен купувач, а не чрез типичното предложение до всички участници в борсовата търговия. Магистратите допълват, че именно това ги определя като сделки, сключени извън регулирания пазар и заради това има сериозни различия с типичните борсови сделки.

Съдия Карамфила Тодорова обаче не е съгласна с основните изводи на колегите си Снежана Душкова и Иван Стойчев. В особено мнение към оправдателната присъда тя заявява, че акциите имат различна пазарна цена, която е установена в една от приетите експертизи.

„В частност, не съм съгласна, че приложимото към процесните случаи данъчно законодателство, уреждащо методите за определяне на пазарни цени като не предвижда хипотеза на сделки с акции, е неприложимо изцяло“, пише съдия Тодорова.

Според нейните доводи пазарната цена може да се установи по надлежния ред на специалното данъчно законодателство, а продажната цена по номинал на акция е в съществено отклонение от пазарната.

В особеното мнение се казва още, че „подсъдимите са съзнавали всички признаци на престъпленията – това, че подават декларации, в които финансовите резултати след преобразуване не са увеличени според изискванията на закона, тоест, че данъчната основа е занижена“.

Решението на Софийския апелативен съд не е окончателно и прокуратурата може да го протестира пред Върховния касационен съд.