"Ден на терор." Военните в Мианмар убиха десетки протестиращи срещу преврата

Близките на убит човек по време на протестите на 27 март

Силите за сигурност на Мианмар убиха десетки хора по време на протест в събота срещу военния преврат от 1 февруари, съобщиха световните агенции. Жертвите са най-малко 90, а 27 март е най-кървавият ден от началото на протестите с искане за възстановяване на цивилната власт в азиатската държава.

Насилието срещу протестиращите беше осъдено от Организацията на обединените нации (ООН), САЩ, Великобритания и Европейския съюз (ЕС).

ООН съобщи, че е получила данни за десетки убити, стотици ранени и хиляди арестувани в поне 40 населени места в страната и определи действията на военната хунта като „шокиращото насилие“.

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш осъди „убийствата на десетки цивилни, включително деца и млади хора от силите за сигурност в Мианмар“. „Продължаващите военни репресии са недопустими и изискват твърд, единен и решителен международен отговор“, каза говорителят на Гутереш.

Американският държавен секретар Антъни Блинкен каза, че САЩ са „ужасени от кръвопролитията, извършени от бирманските сили за сигурност“ и че армията е показала, че е готова да „жертва животите на хората“. „Смелият народ на Бирма отхвърля управлението на терора“, добави той.

Делегацията на Европейския съюз в Мианмар определи случилото се като „ден на терор и безчестие“, а външният министър на Великобритания Доминик Рааб каза, че това е „ново дъно“ за хунтата Мианмар.

Вижте също "Истински приятел." Руски зам.-министър отиде на военен парад в Мианмар

Военните завзеха властта в Мианмар с преврат и арестуваха лидерката на управляващата партия Аун Сан Су Чжи и други водещи политически фигури, сред които и президента Вин Мин. В страната е обявено военно положение за срок от една година. След преврата започнаха масови протести, които армията се опитва да потуши с насилие. Убитите протестиращи са поне 400, а арестуваните са най-малко 2600.

Лидерът на военната хунта Мин Аун Хлаин предупреди хората да не протестират в реч за деня на армията в събота, който отбелязва началото на съпротивата срещу японската окупация през 1945 г.

„Армията иска да се обедини с цялата нация, за да запази демокрацията“, каза Мин Аун Хлаин. „Актовете на насилие, които нарушават стабилността и сигурността с цел да се отправят някакви искания, са неприемливи“, каза той по повод протестите.

В събота държавните телевизии предупредиха хората да не протестират, защото „рискуват да бъдат застреляни в главата и гърба“.

На парада за деня на армията присъства руският заместник-министър на отбраната Александър Фомин, който нарече Мианмар „надежден съюзник“ на Русия и призова за задълбочаване на отношенията на двете държави. Военните в Мианмар обявиха, че на събитието са присъствали делегации от общо 8 държави, включително от Русия и Китай.

Вижте също Какво става в Мианмар и каква роля играят Китай и Русия