Германия отмени затварянето заради коронавируса за Великден

Ангела Меркел

Германската канцлерка Ангела Меркел отмени решението за налагане на строги противоепидемични мерки по време на великденските празници около 4 април, съобщи Ройтерс.

Това се случи след остри критики срещу плана на германските власти за въвеждане на локдаун между 1 и 5 април, когато католиците празнуват Великден.

Планът на властите предвиждаше по време на празниците всички магазини да бъдат затворени, а само тези, продаващи хранителни стоки, да могат да отворят в събота, 3 април. Освен това беше обявено ограничение за домашните събирания, които да включват не повече от 5 души от две домакинства.

В сряда Ангела Меркел отмени решението за налагането на строги мерки около католическия празник и определи плана като „грешка“.

„Идеята за Великденски локдаун беше измислена с най-добри намерения“, каза тя на брифинг. „Спешно трябва да спрем и обърнем хода на третата вълна на пандемията.“

По думите на канцлерката обаче планът е бил прибързан и не може да бъде изпълнен за толкова кратко време. Тя се извини за несигурността, която е създало обявяването и след това отменянето на мерките у германците. „Тази грешка е изцяло моя“, каза тя.

Германия започна предпазливо да отменя някои от ограниченията през март. Но разпространението на по-заразни варианти на вируса доведе до скок на инфекциите, което породи опасения, че болниците ще бъдат скоро претоварени, ако не бъдат взети нови мерки.

В началото на седмицата властите решиха да удължат срока на вече действащите строги противоепидемични мерки до 18 април.

Вижте също Германия и Австрия удължават строгите мерки срещу коронавируса