Съдът отхвърли жалбите на българи от САЩ срещу ограничения брой секции

Bulgarians abroad voting campaign

Върховният административен съд не намери нарушения от страна на Централната избирателна комисия (ЦИК) във връзка с определянето на изборните секции в САЩ.

Българи от Съединените щати бяха изпратили общо шест жалби заради отказа на ЦИК да открие избирателни секции в шест американски града. Става дума за Нортфийлд, Норуолк, Нейпълс, Сан Антонио, Портланд и Индианаполис. Българите на тези места са подали по над 60 заявления с искане за отваряне на секция, колкото изисква Изборният кодекс.

Общо от Съединените щати постъпиха достатъчно заявления за гласуване в 41 населени места. ЦИК реши да има избирателни секции само в 35 от тях заради законовия лимит. Изборният кодекс казва, че в страните извън Европейския съюз не може да има по повече от 35 секции. Така българите в Нортфийлд, Норуолк, Нейпълс, Сан Антонио, Потрланд и Индианаполис останаха без секции.

Вижте също "Имаш право на България". Как се организира гласуване близо до полярния кръг

И по шестте дела върховните магистрати приемат, че не е налице нарушение на Изборния кодекс, предава БТА. Върховните съдии приемат, че с решението ЦИК е възприела мотивираното предложение, постъпило от дипломатическото представителство на България в САЩ.

Преди седмица ЦИК публикува списък с адресите на всички 465 секции в чужбина.

Българи по света и коалицията "Демократична България" поискаха Народното събрание да се събере извънредно и да отмени ограничението в Изборния кодекс. Управляващата партия ГЕРБ обаче отхвърли предложението.

Ограничението засяга основно българските граждани в САЩ, Великобритания и Турция. В Съединените щати бяха подадени 5030 заявления, във Великобритания - 16 159, а в Турция - 20 854.

В Германия са подадени по-малко заявления от Великобритания или Турция, но ще има 69 избирателни секции, защото страната е в ЕС.

Вижте също Кампанията: "Галъп" и "Тренд" прогнозират победа за ГЕРБ и влизане на Христо Иванов, Мая Манолова и ВМРО