Три минути: AstraZeneca е отново в играта. България е на трето място в света по ръст на смъртните случаи

Здравният министър Костадин Ангелов, малко преди да обяви затварянето на страната от понеделник.

Добро утро!

Най-важното е тук:

  • България затваря от понеделник
  • За две седмици има 124% ръст на смъртните случаи
  • Москва обвини в саботаж президента Байдън

От днес се възобновява ваксинирането с AstraZeneca в България. Решението дойде след като Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) обяви ваксината на AstraZeneca срещу COVID-19 за безопасна и ефективна. Прекоръката е тя да продължи да се използва в ЕС. Не са открити доказателства, че ваксинацията с този препарат води до повишен риск от тромбоемболии, които станаха повод редица европейски държави да спрат временно прилагането му.

COVID-19

През изтеклото денонощие има 4008 нови случая на COVID-19 в България. Това отговаря на над 22% от извършените тестове. В болница са настанени общо 8082 души. Това е с 278 повече от предишния ден. Починали са 102 души.

Здравните власти отчитат “стремителен ръст” на смъртните случаи, които за две седмици са нарастнали 124 пъти. В момента България е на трето място в света по интензивност на ръста на смъртните случаи.

Ежедневното развитие на случаите можете да следите в блога ни. За разпространението на коронавируса по света можете да научите от тази карта, чиито данни се обновяват в реално време.

Изпратете ни интересна история по тази или друга тема на svobodnaevropa@rferl.org. Ако бюлетинът “3 минути” ви харесва, изпратете този линк на приятели, за да се абонират и те.

Затваряне на цялата страна от понеделник

От понеделник в България се затварят моловете, заведенията, детските градини, яслите, университетите, спортните зали, кината, музеите и театрите. Това ще стане само 20 дни след пълното отваряне на страната, което беше въведено на 1 март при вече нарастващи случаи на коронавирус. От понеделник са забранени и събиранията на повече от 15 души на домашни празненства на закрито, провеждането на конгреси и семинари, на организирани тържества и събори на открито.

Правителството обеща пълна подкрепа на засегнатия бизнес. Една от мерките, по които кандидатстването за помощ е приключило през декември, ще бъде отново оперативна.

България отмени плановите операции във връзка с пандемията, но това е риск, който може да се окаже много по-голям от самата пандемия, пише Генка Шикерова и обяснява защо.

Избори 2021. Получаване на убежище в България

Ако изборите бяха днес, в парламента щяха да влязат 5 партии и коалиции – ГЕРБ, БСП, партията на Слави Трифонов, ДПС и Демократична България. Данните са на “Тренд”. Новините от кампанията можете да следите в нашия блог.

България отказа статут на бежанец на Йосиф Топуридзе – бивш зам.-шеф на грузинските тайни служби от времето на Михаил Саакашвили. Сега Топуридзе може да бъде екстрадиран в Грузия. Екипът на Саакашвили се преследва политически в Грузия вече 8 години.

САЩ и Русия

Москва обвини Джо Байдън в това, че саботира отношенията между САЩ и Русия. Това стана след интервю на Байдън по АВС, в което той беше казал, че Путин “ще си плати” за намесата в изборите от 2020 г., а на въпрос дали смята Путин за убиец отговори утвърдително. В отговор Путин пожела на Байдън “добро здраве”.

Твърденията, че Москва се е намесила в изборите в САЩ от 2020 – а не само в тези от 2016, за които се проведе разследване – произтичат от разсекретен доклад на американските служби, за който пише тук.

Нидерландия, Г-7

Дясноцентристката партия на Марк Рюте печели парламентарните избори в Нидерландия. Това ще осигури на Рюте четвърти премиерски мандат.

Навършиха се 7 години от анексирането на украинския полуостров Крим от Русия. В четвъртък страните от Г-7 осъдиха окупацията и потвърдиха подкрепата си за териториалната цялост на Украйна.

И две препоръки

Мария Йорданова е майка на дете с церебрална парализа. В момента тя помага на други 21 семейства в същото положение да полагат ежедневните грижи за децата си. Мария Йорданова е Човек на деня на Свободна Европа.

Личен или национален е успехът на Мария Бакалова, която беше номинирана за Оскар? Вижте видеото.

плюс моят личен фаворит

Убийството на жена във Великобритания стана повод за нови демонстрации в защита на правата на жените.

Абонирайте се за този бюлетин, за да получавате всяка сутрин в пощата си "3 минути" – преглед на най-важните новини.

Искрено ваша,

Татяна Ваксберг