"Репортери без граници" осъдиха руските санкции срещу Радио Свободна Европа

Международната журналистическа организация "Репортери без граници" (RFS) осъди решението на Русия да наложи глоби на Радио Свободна Европа/Радио Свобода (РСЕ/РС).

Повод за реакцията стана решението на държавната агенция Роскомнадзор, която започна 260 производства срещу медията за нарушаване на изискването за маркиране на съдържание. Московски съд вече потвърди санкциите в 142 от случаите. Общият размер на наказанията досега е близо 1 милион долара.

Основание за тези действия на руските власти стана т.нар. закон за "чуждестранните агенти", който от "Репортери без граници" определят като "абсурден" и "създаден с цел да смълчи" независимите и опозиционните медии.

Радио Свободна Европа ще трябва да плати стотиците наложени глоби и да преведе санкционираните материали в съответствие с въпросния закон. В противен случай е възможно да се стигне до затварянето на руската служба на медията.

"Въпреки че излъчва в Русия от 30 години, Радио Свобода е заплашено със затваряне заради абсурден и позорен закон", коментира Джанин Кавалиър, която оглавява RFS в Източна Европа и Централна Азия.

По думите ѝ налагането на многобройните глоби е част от дългосрочния процес на "почистване" на медийната среда в Русия в опит да бъде унищожен плурализмът, започнат от началото на перестройката.

Законодателството срещу т.нар. чуждестранни агенти беше прието от Русия през 2012 г., след което няколко пъти е допълвано. В началото то изискваше неправителствените организации, които получават чуждестранно финансиране, да се регистрират като агенти. По-късно действието на закона беше разширено и върху чуждестранните медии.

През 2017 г. правителството на Русия включи Руската служба на РСЕ/РС в списъка, заедно с още 6 рускоезични служби на радиото.

В края на 2020 г. законът отново беше променен и вече може да бъде използван и срещу физически лица, например журналистите, които работят за Радио Свободна Европа/Радио Свобода.

Роскомнадзор изисква медиите да маркират всяко отделно съдържание с дълъг текст в голям шрифт. Изискването за радио и видео материалите е да вървят заедно с 15-секундна декларация, че са "чуждестранни агенти". Регулаторът настоява всяка отделна публикация да бъде маркирана.

Президентът на Радио Свободна Европа Джейми Флай определи регулациите като "покушение срещу медийната свобода" и подчерта, че медията ще продължава да се противопоставя на тези изисквания.

Вижте също "Покушение срещу медийната свобода". Радио Свободна Европа е заплашено с глоби за 1 млн. долара в Русия