Твърде голям, за да му посегнеш. Олигархът, чиито фирми бяха пощадени от Вашингтон

Игор Коломойски

Когато администрацията на американския президент Джо Байдън забрани на олигарха Игор Коломойски да влиза в САЩ заради подозрения в корупция, решението беше приветствано от хората в Украйна, които искат икономически и политически реформи в страната си.

Встрани остана фактът, че САЩ решиха да не наложат финансови санкции върху един от най-богатите украински бизнесмени. За някои това беше подробност, но други смятат, че това прави символични санкциите срещу магната, който има огромно влияние върху политиката и икономиката на Украйна. Защо Вашингтон постъпи така?

Според експерти решението може да е продиктувано и от опасенията, че санкциите срещу Игор Коломойски могат да навредят на крехката икономика на Украйна и да имат непредвидими последствия. Той притежава дялове в десетки компании в страната си – от авиолинии и медии до фирми в енергетиката и металургията.

Влияние върху решението на САЩ може да имат и уроците, научени от санкционирането на руския олигарх Олег Дерипаска и неговата компания за производство на алуминий „Русал“, които предизвикаха трусове в световната металургична индустрия, смятат наблюдатели.

„Вашингтон беше изплашен от това, което санкциите срещу Дерипаска направиха с пазарите на алуминий“, коментира Джон Хербст, бивш посланик на САЩ в Украйна, който сега е директор на Центъра за Евразия в базирания във Вашингтон Атлантически съвет.

„Мисля, че това е основният фактор. Но това не значи, че санкции не може да бъдат наложени в бъдеще“, каза той пред Радио Свободна Европа.

САЩ наложиха санкции на Дерипаска и други руски бизнесмени, държавни служители и фирми през април 2018 г. заради намесата на Кремъл в различни държави по света, включително и заради агресията срещу Украйна. Санкциите доведоха до скок в цените на алуминия, в чието производство Дерипаска има сериозно влияние. По-късно САЩ премахнаха санкциите върху фирмата му „Русал“, след като той се съгласи да се оттегли от ръководството ѝ.

Защо САЩ посочиха Коломойски

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен обяви забраната Коломойски и семейството му да влизат в САЩ на 5 март. Олигархът беше обвинен, че е участвал в мащабни корупционни схеми докато е бил губернатор на Днепропетровска област през 2014 и 2015 г.

„Той е участвал в корупционни актове, които подкопават върховенството на закона и вярата на украинското общество в демократичните институции и обществени процеси, включително като е използвал своето политическо влияние и публична служба за лична изгода“, каза Блинкен.

Игор Коломойски беше включен в черния списък по раздел 7031 (c) от Закона за Държавния департамент, външните операции и свързаните програми, който позволява на САЩ да забранят издаването на визи на чужденци, замесени в „значителна корупция“ или „грубо нарушение на правата на човека“. По същия закон беше санкциониран и българския съдия Андон Миталов.

За разлика от закона „Магнитски“, който също може да бъде използван за санкциониране на чужденци, уличени за корупция и нарушаване на човешките права, раздел 7031 (c) не предвижда икономически санкции. От 77-те души, които са в публичния черен списък по него обаче почти на половината са наложени отделно и финансови санкции.

Какъв е бизнесът на Коломойски

Ако САЩ бяха наложили финансови санкции върху Игор Коломойски, те щяха да се отнасят за всяка компания, в която той има дял от 50% или повече. Вашингтон щеше да има възможност да приложи мерките и срещу фирми, от които той притежава по-малко от 50%, но де факто управлява, казва Браян Отул, изследовател в Атлантическия съвет и бивш съветник в министерството на финансите на САЩ.

Санкциите биха попречили на физически лица и компании от САЩ, например банки и технологични компании, да имат бизнес отношения с Коломойски и компаниите, които той контролира.

Коломойски притежава дялове в десетки компании в Украйна и е работодател на хиляди хора.

Според публикации в украински медии Коломойски притежава дялове в десетки компании в Украйна и е работодател на хиляди хора. Той има дялове във фирми за добив на нефт и природен газ, петролна рафинерия и компания в химическия сектор. Бизнесът му включва и акции в три самолетни компании – Украинските международни авиолинии, „Уиндроуз“ и „Днипроаеро“. Евентуалното санкциониране на Коломойски може да стане пречка компании като производителя на самолети „Боинг“ да имат бизнес с тези авиолинии.

Санкциите върху самолетни компании от страна на САЩ биха направили невъзможна работата им, защото редица части от самолети и навигационни системи са от американски компании, посочва Отул.

Американските санкции срещу Коломойски могат да засегнат и друга държава партньор на САЩ в Региона. Олигархът е собственик на редица компании в Грузия, включително най-големите мини за манган и водноелектрическа централа. Част от металът, добиван там, се изнася за САЩ.

Всичко това обаче не значи, че олигарсите са застраховани от американски санкции, смята Отул. „Не харесвам концепцията, че съществува някой твърде влиятелен, за да бъде санкциониран, защото това значи да се даде имунитет на всеки с определено богатство. Но трябва да се знае какви проблеми ще предизвика това и дали ще може да им се намери ефективно решение“, каза той.

Какви са съдебните дела срещу Коломойски

Изпълнителната директорка на базирания в Киев Център за антикорупционни инициативи Даря Каленюк коментира пред Радио Свободна Европа, че финансовите санкции биха имали отношение към значими граждански дела срещу Коломойски по света и това също може да обяснява защо Вашингтон не реши да ги наложи.

Срещу украинския олигарх се водят съдебни дела в САЩ и Великобритания, където той е правил големи инвестиции през годините.

ФБР го разследва по подозрения в присвояване на милиарди долари от фалиралата Приватбанк.

Федералното бюро за разследвания (ФБР) на САЩ го разследва по подозрения в присвояване на милиарди долари от фалиралата Приватбанк, доскоро най-голямата банка в Украйна. Американските власти подозират, че Коломойски и негов бизнес партньор незаконно са присвоили над 5,5 млрд. долара и са ги използвали, за да купят недвижимо имущество и фабрики в САЩ.

САЩ иска конфискация на три имота, за които се предполага, че са купени от Коломойски с тези пари.

Отделно фалиралата банка съди Коломойски и партньора му в САЩ и Великобритания и иска да събере парите, който твърди, че те са откраднали. Британски съд замрази активи на стойност милиарди долари докато тече делото в Лондон.

„Администрацията в САЩ вероятно не иска да навреди на тези дела“ като позволи на Коломойски да твърди пред съда, че е преследван с политически мотиви, казва Каленюк.

Според Сергей Фурса, анализатор в киевската компания „Драгън кепитъл“, евентуални американски финансови санкции биха могли да попречат на Приватбанк да си върне парите, за които твърди, че олигархът е присвоил.

Според Каленюк и Фурса решението на Държавния департамент на САЩ да сложи Коломойски в черен списък цели да изпрати сигнал на украинското правителство и бизнес партньорите на олигарха, че Вашингтон приема сериозно обвиненията в корупция срещу него.

Всички, които призовават за реформи в Украйна, от години обръщат внимание, че Коломойски влияе на парламента, правителството и съдебната система, за да блокира някои от реформите, необходими за това Украйна да тръгне по европейски път.

Близките му връзки с президента Володимир Зеленски, бивш комедиен актьор, също предизвикват опасения сред украинците и сред западните дипломати, защото те се опасяват, че магнатът има много силно влияние върху държавния глава и управлението на държавата. Коломойски притежава телевизионния канал, който излъчваше шоуто на Зеленски преди той да бъде избран за президент през 2019 г.

Вижте също Как човек на Саакашвили потърси убежище в България, а получи арест